IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк ще напътства неопитни инвеститори

Във връзка с директивата MiFID банката ще категоризира клиентите според техните знания и опит на финансовите пазари

12:06 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
УниКредит Булбанк ще напътства неопитни инвеститори
Във връзка със синхронизацията на нормативната уредба с Европейската директива за пазарите на финнасови инструменти (MiFID) УниКредит Булбанк ще категоризира своите клиенти според техния опит на пазара, като по този начин ще им осигурява допълнителна защита. Това съобщиха днес от финансовата институция.

Според категоризацията на MiFID инвеститорите попадат в три основни категории - непрофесионални клиенти, професионални клиенти и приемливи насрещни страни. Според изискванията на MiFID и местната нормативна уредба, в зависимост от категорията на даден клиент, УниКредит Булбанк ще му осигурява и необходимото ниво на защита преди приемане на поръчката, гласи съобщението.

Например, ако клиент е категоризиран като “непрофесионален клиент” според класификацията на закона, банковият специалист, който приема неговата поръчка, ще изисква клиентът да предостави на банката информация относно неговите знания, опит и умения в търговията с финансови инструменти, финансово състояние и рискова поносимост. Чрез тази информация банката може да прецени до каква степен избраните инвестиции са подходящи за клиента, считат от УниКредит Булбанк.

Законово правo на клиента е да откаже да предостави информация, но в този случай обслужващата финансова институция не носи отговорност за евентуалните рискове по инвестицията, уточняват от банката.

От УниКредит Булбанк заявяват още, че ще бъде внедрена система, която ще позволи създаването на профил за всеки инвеститор и в зависимост от неговата категория ще извършва автоматизирана проверка дали желаната инвестиционна услуга е подходяща за него на база знанията, опита и готовността да предприема рискове.

От банката посочват, че допълнителните мерки за сигурност са в изпълнение на нормативните изисквания на Закона за пазарите на финансови инструменти и Наредба 38 на КФН за изискванията към дейността на инвестиционните посредници.

Директивата MiFID сама по себе си не представлява задължителен регулативен акт за държавите от Европейския съюз, но всяка държава членка на съюза е задължена да внедри нейните изисквания в местната нормативна уредба. България спази това си задължение чрез официалното издаване на Закона за пазарите на финансови инструменти, обнародван в Държавен вестник през юни 2007 г. и Наредба 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници. Подобно на MiFID, Законът и Наредбата влизат в сила от 1 ноември 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още