IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сигурността на енергийните доставки основна грижа на страните в региона

Според министрите на страните в ЦЕИ основно значение за икономиките имат новите газопроводи и възобновяемата енергия

09:29 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сигурността на енергийните доставки основна грижа на страните в региона

Най-важни въпроси за българската икономка и за страните от Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в момента са развитието на енергетиката и инфраструктурата, стана ясно по време на проведената снощи кръгла маса на икономическите министри и заместник-министри от страните от ЦЕИ. Основно място по време на изказванията зае сигурността на енергийните доставки.

Икономическият министър на Австрия заяви по време на дискусията, че страната му смята стабилните енергийни доставки за важни не само за енергетиката, но и за развитието на икономиката като цяло. В този контекст е от съществено значение построяването на европейска мрежа от газопроводи и нефтопроводи, като различните проекти не трябва да се разглеждат като алтернативи, а като допълващи се. По думите му конкретно за страните от ЦЕИ е много важно да станат по-конкуретноспособни.

От своя страна, българският министър на икономката и енергетиката Петър Димитров подчерта значението за България и за Европа на газопроводите Набуко и Южен поток.

Посланикът на Унгария също подчерта, че за страната му е много важно строителството на нови газопроводи.

От Босна и Херцеговина пък отбелязаха, че биха искали да станат износител на електроенергия в Централна Европа и икономическият им растеж да се задържи около и над 6%.

От страна на Беларус беше отбелязано, че за последните десет години нейната индустрия е нараснала 2,7 пъти, а доходите на населението 2,6 пъти. Икономическият растеж на страната за деветте месеца на годината 8,9%.

Според представителя на Чехия сигурността на енергийните доставки е една от най-сериозните предизвикателства на съвременността, което изисква все по-голямо използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

От Чехия поддържат създаването на единен европейски енергиен пазар, като националните енергетики запазят независимостта си.

Заместник-министъра на икономическото развитие на Италия посочи, че либерализацията на енергийния пазар е гаранция за качеството на услугите. Според него основни тенденции в енергетиката са създаване на съвместни предприятия между две и повече страни от ЕС и все по-голямо използване на биогоривата и екологично чистите технологии. Той също наблегна на сигурността на енергийните доставки, свързвайки ги и с увеличаване на конкурентността като цяло.

Икономическият министър на Македония каза, че стратегическа цел на страната му е подобряване на енергийната ефективност, включително по-голямо използване на ВЕИ, тъй като в момента като енергиен източник Македония използва най-много въглищата.

От Молдова се оплакаха, че високите цени на течните горива създават проблеми на предприятията в страната, а също и на битовите потребители. Затова страната ще стимулира развитието на енергоспестяващи технологии, особено като се има предвид, че има високо развито селско стопанство, което може да произвежда биомаса за енергетиката.

От Черна гора пък съобщиха, че имат специален национален план за развитието на енергийния сектор и имат амбицията да повишат участието си в пазара на природен газ.

От съседна Румъния посочиха като основен въпрос за растежа на икономката си развитието на транспортна инфраструктура. Според изнесените данни икономическият ръст на страната тази година ще бъде 7%, като стремежът е да се запази около тези нива през следващите няколко години, а инфлацията през 2009 г. да бъде само 3%.

За основни проблеми за решаване в икономиката си в момента Словакия смята голямата зависимост от вноса на течни горива, повишаването на енергийната ефективност и намаляването на вредните емисии, като в тази връзка беше посочено, че страната вижда като по-реалистично до 2020 г. от ВЕИ да се получават 12% от електроенергията, а не както е заложено в индикативния план на ЕС – 20% (каквато цел си е поставила и България).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още