IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София възстанови информационния поток

КФН и БФБ отчитат, че регулираният пазар не може да остане без информация за публичните дружества и емитентите

16:57 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ-София възстанови информационния поток

Българска фондова борса – София възстанови публикуването на информация от публичните дружества на сайта си. От днес публикуването на регулирана информация пред сайта на БФБ трябваше да бъде прекратено.

Комисията за финансов надзор и БФБ-София отчитат, че регулираният пазар не може да остане без информация за публичните дружества и емитентите въпреки неизпълнението от тяхна страна на законовите им ангажименти. Поради това докато ефективно започне да се разпространява информация на обществеността чрез медии и информационни агенции БФБ-София ще продължи да я публикува по досегашния начин“, се казва в съвместно изявление на двете институции.

В съответствие с изискванията на Директива 2004/109 на Европейския съюз за хармонизация на изискванията за прозрачност бяха приети изменения на ЗППЦК и Наредба №2 за проспектите и разкриването на информация, с които се въвеждат нови принципи на разкриване на регулирана информация от публичните дружества и емитентите и се допуска конкуренция между лицата, чрез които се разпространява тази информация, се казва още в съобщението.

Новите нормативни разпоредби бяха многократно дискутирани със заинтересованите страни, като асоциациите на директорите за връзки с инвеститорите, АИКБ, БФБ-София и бяха обяснени задълженията на емитентите да определят медии и информационни агенции за разпространяване на регулираната информация, припомнят от двете институции.

В нормативните изисквания е заложено, че публичните дружества и емитентите следва самостоятелно или чрез трето лице (посредник) да подпишат договори с медии и информационни агенции за разкриване на регулираната информация.

Досега функционира съвместна електронна система между БФБ и КФН за разкриване на информация, но с оглед на новите законови изисквания и двете институции са предприели действия за промяна на начина за разкриване на регулираната информация, като в максимална степен осигурят на инвеститорите достъп до нея, се казва в съобщението.

В най-скоро време КФН ще пусне нова единна система за предоставяне на информация по електронен път. От своя страна, БФБ ще стане посредник за разкриване на регулираната информация на обществеността чрез новата си система EXTRI News, заявяват от институциите.

Investor.bg информира Директорите за връзки с инвеститорите на публичните компании, че за момента могат да изпращат своите съобщения до редакцията на адрес info@investor.bg. На по-късен етап се предвижда и създаване на специален модул, чрез който дружествата да могат автоматично да публикуват информация на сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още