IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подобряваме с 1% годишно енергийната ефективност на икономиката до 2016

Като краен резултат след 2016 ще потребяваме по-малко енергия, равняваща се на 630 хил. тона нефтен еквивалент

15:43 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подобряваме с 1% годишно енергийната ефективност на икономиката до 2016
Предвижда се до 2016 г. България да повишава енергийната ефективност на икономиката си с около 1% годишно, за да настигнем страните от ЕС по този показател, каза изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков в презентацията си по време на Десетия икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.

Като краен резултат след 2016 ще потребяваме по-малко енергия, равняваща се на 630 хил. тона нефтен еквивалент. По думите на Ерменков един от най-енергоемките отрасли е транспортът и в тази връзка се предвижда повишаване на дяла на железопътните превози и на градския транспорт, движещ се с електричество, както и ограничаване с финансови мерки на вноса на стари коли в страната, тъй като към момента само 11% от автомобилите у нас са на възраст под 10 години.

От Черноморската банка за развитие отбелязаха по време на форума, че отпусканите от тях кредити в областта на енергетиката са свързани главно с инфраструктурата за пренос на нефт и газ и те участват във финансирането на проектите Набуко и Бургас - Александруполис. Кредитите, които отпуска банката, са в размер до 36 млн. долара и до 35% от общите разходи по даден проект.

До момента са отпуснати 12 хил. кредита във връзка с енергийната ефективност на сградите, казаха от ЕБВР. Кредитната линия датира от 2005 г. и е на обща стойност 50 млн. евро. От ЕБВР са изчислили, че до момента чрез мерките по енергийна ефективност във връзка с отпуснатите от тях кредити са спестени 85 мегавата електроенергия годишно.

По време на форума стана ясно, че ЕБВР и италианска консултантска фирма са разработили проект на софтуер, който е в състояние да изчисли енергийната ефективност на дадено промишлено предприятие, тоест колко енергия консумира то и дали е над нормите, имайки предвид производството, какво е положението на дадено предприятие спрямо конкурентите му и какви мерки трябва да се предприемат за повишаване на енергийната ефективност.
 
Не мисля, че намаляването на квотите за вредни емисии за България ще застраши икономическото развитие на страната, но може да се отрази негативно върху някои фирми”, заяви в отговор на журналистически въпрос министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той добави, че по този въпрос се водят активни преговори с ЕК и се очакват известни положителни резултати.

В становище на Българска стопанска камара по повод решението на ЕК да намали с 37% размера на квотите за вредни емисии бяха изразени опасения, че това ще ограничи драстично възможностите за развитие и растеж на основните предприятия от енергетиката, металургията, производството на цимент, хартия и целулоза, строителна керамика, стъкло, химия и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още