IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екоиндустрията формира 2,1% от БВП на евросъюза

В сектора в ЕС са заети 3,5 млн. души на пълен работен ден

14:23 | 21.11.07 г.
Екоиндустрията формира 2,1% от БВП на евросъюза
Индустрията в сферата на екологията (като преработване на отпадни води, предотвратяване на замърсяването на въздуха и други) към момента формира 2,1 на сто от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, а в сектора са заети на пълен работен ден 3,5 млн. души. Данните изнесе Ан Бурил, заместник-ръководител сектор "Разширяване и съседни страни" в Генерална дирекция "Околна среда" към Европейската комисия, в рамките на панел за управлението на околната среда по време на Десетия икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.  

Към момента ЕС държи около една трета от световния пазар на екологичната индустрия, уточни тя. 

Политиката за опазване на околната среда на ЕС се базира на превенция и на принципа “който замърсява, плаща”, каза Бурил. По думите й страните членки, както и кандидатите за присъединяване трябва да приведат в съответствие националното си законодателство с европейските норми, които към момента включват около 300 документа в сектора.  

Ползите от възприемането на европейските практики в тази насока имат и чисто икономически измерения, посочи Бурил. Тя даде за пример Хърватска, за която те биха се равнявали на 3 млн. евро годишно, ако приведе националното си законодателство в съответствие с европейските стандарти за опазване на околната среда. 

В рамките на панела бяха представени и плановете на френската компания Alstom за проекта ТЕЦ “Марица Изток” 1, както и тези на италианската Enel, която предвижда да инвестира 160 млн. евро само за екологични проекти при рехабилитацията на Марица Изток 3. Планираните сероочистващи инсталации трябва да намалят изпускането на серен диоксид в атмосферата с над 90 на сто. 

За Оперативна програма “Околна среда” за периода 2007 – 2013 г. в България се предвиждат 1,8 млрд. евро, като най-голяма част от тях (70%) са за водния сектор, а 21 на сто са за управление на отпадъци, каза зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още