IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес проблемите на България: Ниска производителност и малко специалисти

Според бизнес заплатите у нас растат твърде бързо

14:05 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес проблемите на България: Ниска производителност и малко специалисти

В момента производителността в България, измерена в обема на БВП на човек от населението, е 1/2 от тази за ЕС, каза по време на Икономическия форум в НДК Кормак Мърхи, представител на ръководството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

По думите му наблюденията на банката са, че инфраструктурата в България изостава от общото икономическо развитие на страната. Той напомни, че страната ни е акционер в ЕИБ с 0,18% от капитала. До момента банката е отпуснала заеми в България на обща стойност 1,6 млрд. евро главно в проекти, свързани с инфраструктурата, енергетиката и регионалното развитие.

Андреа Касини от ръководството на Уникредит Груп представи собствено проучване на финансовата група, според което инфлацията в България в края на годината може да надмине 12%, но през следващата година ще спадне. От банката очакват до 2009 г. да се запази високият икономически ръст в страната от около 6%. Предвиждат също и лек спад на лихвите до 2009 г.

Като проблем Касини посочи недостигът на висококвалифицирани кадри, което, от своя страна, води до повишаване на работните заплати като цяло. Той препоръча също така малките и средните предприятия в страната да се възползват в по-голяма степен от кредитите на банките.

От италианската фирма Miroglio, която има три текстилни предприятия у нас, посочиха, че за тях също е проблем намирането на квалифицирани кадри и при текучество на персонала от 20% трудно би могла да се повиши съществено производителността на труда. Според наблюденията на фирмата работните заплати в България се вдигат бързо и те специално би трябвало да вдигнат заплатите през 2008 г. със 70%, за да са конкурентноспособни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още