IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ставаме по-взискателни към чуждестранните инвеститори

Според икономическия министър вече предпочитаме инвестиции в областта на IT и производството

13:37 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ставаме по-взискателни към чуждестранните инвеститори

Вече би трябвало да сме по-взискателни към чуждестранните инвеститори, като предпочитаме инвестиции в областта на производството и високите технологии. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на открития днес Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.

През последните години България има висок икономически ръст от над 6%, който предвиждаме да се запази, каза Димитров.

Като положителни стъпки през тази година, които ще бъдат включени в бюджета за 2008, той отбеляза въвеждането на 10-процентния плосък данък и намаляването на 5% на данъка върху дивидентите, което заедно с 10-процентния корпоративен данък според него прави страната ни много привлекателна за чуждестранни инвестиции.

Това по думите му е още по-положително, тъй като чуждите инвестиции към момента покриват 103% по дефицита по текущата сметка, който се очертава в края на годината да достигне 20% от БВП.

Според прогнозите на министерството в края на годината инфлацията ще бъде 10%, докато за миналата година тя е била 6,5%.

Друг проблем според Димитров е изоставането на реформите в областта на образованието.

Според председателя на представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис основните акценти в доклада за България на ЕК, който ще е готов през пролетта на 2008 г., ще бъдат развитието на бизнес средата, напредъкът в борбата с корупцията и реформите в съдебната власт.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев в България би трябвало да продължи намаляването на регулаторните режими за бизнеса. Той напомни, че според Лисабонската стратегия за ЕС като цяло регулаторните режими до няколко години трябва да бъдат намалени с 25%.

Данев открои като особено важно въвеждането на единни правила за осъществяване на обществени поръчки в целия ЕС, уеднаквяването на някои регулаторни режими в България с тези в ЕС, коригирането на някои закони в областта на икономиката, в които не са посочени крайни срокове за издаване на дадени документи или даване на отговор от съответната институция.

Божидар Данев посочи, че през следващите години в евросъюза ще се върви към единна данъчна основа за изчисляване на печалбата на фирмите, а по-нататък и към уеднаквяване на някои други данъчни ставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още