IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона със сертификат за инвеститор I клас за енергиен парк за 70 млн. лв.

Целта на Енергиен проект ломски лигнити е да бъде създаден енергиен център в района на гр. Лом при използване на географския и инфраструктурен потенциал на територията

09:38 | 20.11.07 г.
Енемона със сертификат за инвеститор I клас за енергиен парк за 70 млн. лв.

Българската агенция за инвестиции ще връчи днес на представители на Енемона АД сертификат за първи клас инвестиция за проекта „Енергиен проект ломски лингнити“, съобщиха от агенцията.

Целта на „Енергиен проект ломски лигнити“ е на база ломското лигнитно находище да бъде създаден енергиен център около р. Дунав в района на гр. Лом при използване на географския и инфраструктурен потенциал на територията.

Ломското лигнитно находище е регистрирано в Националния геофонд още средата на 80-те години на миналия век. Съществуващите геоложки изследвания съдържат достатъчна информация, за да бъде подготвен икономически анализ относно рентабилността на експлоатацията на находището.

През първото полугодие на 2007 г. Министерството на икономиката енергетиката (МИЕ) проведе конкурс за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ „Момин брод”, като дружеството Енемона беше класирано на първо място от конкурсната комисия. В резултат през октомври между Енемона АД и МИЕ е сключен договор за търсене и проучване на въглища в площ „Момин брод”, с което на практика се даде началото на същинската работа по „Енергиен проект ломски лигнити”.

В рамките на следващите три години Енемона АД предвижда да инвестира над 70 млн. лева, които ще бъдат разпределени в:

- изпълнение на работната програма за търсене и проучване на въглища в площ „Момин брод;
- придобиване на дълготрайни материални активи (земи, индустриални площи и сгради, машини и съоръжения);
- изграждане и развитие на необходимата инфраструктура за работата на бъдещия рудник;
- комплектоване на рудничен транспортно-насипищен комплекс;
- инфратруктурна и експлоатационна подготовка на терените в района;
- мероприятия по опазване на околната среда.

Инвестицията по проекта „Енергиен проект ломски лингнити“ ще се финансира със средствата от предстоящото IPO на дружеството, което ще се осъществи в понеделник, 26 ноември.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още