IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 млн. лв. повече за здравеопазването в България през следващата година

През 2008 г. за нуждите на интензивните отделения в страната ще бъдат отпуснати 40 млн. лева допълнително, като над 30 млн. лв. ще са за скъпите лекарства

08:17 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
400 млн. лв. повече за здравеопазването в България през следващата година

Средствата за здравеопазване в Бюджет 2008 ще са с близо 400 млн. лева повече от парите за здраве, отпуснати от държавата през тази година. Това съобщи във Варна министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, който беше в града за откриването на нова клиника по интервенционална кардиология към Варненската Университетска болница “Св. Марина”.

Инвестицията в това здравно заведение е от над 1,2 млн. лева, съобщи ръководителят на клиниката доц. д-р Светослав Георгиев.

В нея ще се извършват безкръвни манипулации, от които ще се възползват всички пациенти от Източна България. Клиниката по интервенционална кардиология разполага с 10 легла за интензивни грижи и 16 места в нея за стабилни пациенти. Те ще бъдат обслужвани от 15 лекари, 17 медицински сестри и 10 санитари.

Министър Гайдарски посочи, че между първото и второто четене на Бюджет 2008, към официално обявените 354 млн. лв. повече за здравеопазването в страната за следващата година ще бъдат добавени още.

През 2008 г. за нуждите на интензивните отделения в страната ще бъдат отпуснати 40 млн. лева допълнително, като над 30 млн. лв. ще са за скъпите лекарства. За първи път ще бъдат отпуснати и 10 млн. лв. за обучение на младите медицински кадри, обяви министър Гайдарски.

15 университетски и 3 областни болници ще могат да кандидатстват с проекти пред еврофондовете. 150 милиона евро са предвидени за реновииране на сградния фонд и за закупуване на нова диагностична и лечебна техника, обясни още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още