IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна въвежда облекчен визов режим за българи от 2008

Украйна очаква разширяване на стопанските връзки между двете страни

15:48 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна въвежда облекчен визов режим за българи от 2008
От началото на 2008 година Украйна въвежда облекчен визов режим за влизане на българите, премахва визите за постоянно живеещите там българи и предлага да получи подобни визови преференции от България до влизането й в Шенгенската зона, съобщи в Русе извънредният и пълномощен посланик на Украйна Виктор Калник, цитиран от БТА.

Украйна очаква разширяване на стопанските връзки между двете страни, особено след като предстои присъединяването й към Световната търговска организация и договор с Европейския съюз, каза посланикът.

Украинският пазар е огромен и изгоден за българските инвеститори, но не е ползван досега поради неговата затвореност, каза Виктор Калник. Той обясни, че новото правителство, което ще встъпи в длъжност тази седмица, ще премахне многото външнотърговски ограничения и ще отвори пазара си.

Украйна е изгодна за българските предприемачи и защото от нея се влиза безпрепятствено на пазарите на Азербайджан, Молдова и Грузия, допълни посланикът.

Интересите на Украйна у нас са за участие в строежите и поддържане на енергетиката, железопътното модернизиране, инфраструктурните обекти и други отрасли.

Виктор Калник подчерта, че над 250 000 българи живеят в Украйна.
В края на октомври ЕС поиска от Украйна да отмени визовия режим за гражданите на България и на Румъния, тъй като двете страни вече са членки на евросъюза и към техните граждани отношението трябва да е същото както към другите страни от ЕС при влизането им в Украйна – т.е. да се ползват от безвизов режим.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още