IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 200 нови некоректни данъкоплатци обявиха от НАП София

Общият размер на задълженията им е 130 млн. лв.

17:50 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 200 нови некоректни данъкоплатци обявиха от НАП София
Само за последния месец в списъка на некоректните данъкоплатци и осигурители са обявени имената на 195 нови длъжника от София с общ размер на задълженията 130 млн. лв., съобщиха от Териториална дирекция на НАП – София-град.

Като мярка за противодействие срещу лицата, участващи в измами и вериги за източване на ДДС, и с цел предпазване на евентуални техни контрагенти от неволно включване в престъпни схеми, приходната администрация публикува в Интернет и поставя в офисите си списък на длъжниците с неплатени задължения в големи размери. В съответствие с европейското право участниците в такива вериги са солидарно отговорни за целия размер на невнесения данък.

За 2 500 лица с трудно събираеми задължения публичните изпълнители от ТД на НАП София град са инициирали процедура за проверка относно наличие на основания за служебна дерегистрация по ЗДДС.

Увеличен е делът на задълженията, за които са предприети действия за налагане и на други принудителни административни мерки.

От началото на годината са изпратени 106 сигнала до прокуратурата за лица, които не плащат публични задължения в особено големи размери. За 103 лица са уведомени лицензиращите органи с цел отнемане или неиздаване на разрешения/лицензии поради наличието на неплатени данъци и осигурителни вноски. На същите лица е ограничено правото да пътуват извън границите на Европейския съюз до заплащане или гарантиране на задълженията.

За 173 дружества с необезпечени вземания са изпратени искания в Дирекция "Търговска несъстоятелност" към Агенцията за държавни взимания АДВ за стартиране на производство по несъстоятелност. По тази процедура от търговския оборот се изваждат дружествата, изпаднали в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. Пет млн. лв. са постъпили в бюджета през последните месеци в резултат от прилагането на този способ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още