IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС даде зелена светлина на сравнителната реклама

В спорната реклама Орбител използва името на персонаж от реклама на БТК, като освен това перифразира рекламни послания на телекомa

13:17 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС даде зелена светлина на сравнителната реклама

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отсъди в полза на Орбител в делото, заведено след жалба на БТК заради реклама на алтернативния оператор, в която се сравняват тарифи на двете компании, става ясно от разпространено днес от Орбител съдебно решение.

В спорната реклама Орбител използва името на персонаж от реклама на БТК, като освен това перифразира рекламни послания на телекомa - „Спестете от сметките на БТК!”, „Спестете! Защо да плащате повече?”, „И този човек също се казва Любо, и той има жена и тъща”, „Беше ТаКа”.

Заради тези некоректни според Комисията за защита на конкуренцията твърдения беше наложена глоба от 10 хил. лв. на оператора.

Последва обжалване пред тричленен състав на ВАС, който постанови, че няма нарушение на добросъвестните търговски практики и санкцията беше отменена. На свой ред, БТК обжалва тази отмяна и делото стигна до петчленния състав на съда.

Според издаденото сега решение рекламирането чрез пряко или косвено идентифициране с конкурент не е забранено от закона, с което на практика се дава зелена светлина за използването на сравнителната реклама у нас.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още