IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН намали гаранционната вноска по "Гражданска отговорност" до 8,50 лв.

Досега застрахователите внасяха в Гаранционния фонд по 10лв. на всяко застраховано МПС

12:10 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
КФН намали гаранционната вноска по "Гражданска отговорност" до 8,50 лв.
Вноската към Гаранционния фонд на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, се понижава от 10 лева на 8,50 лева за всяко моторно превозно средство с решение на Комисията за финансов надзор. Това съобщиха днес от надзорната институция.

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи задължителната застраховка „Злополука” на пътниците, се определя на 0,15 лева за всяко място, без мястото на водача, се казва още в съобщението.

С решението се намалява размерът на вноската на застрахователите към фонда, а косвено и задължението на потребителите, които са крайните платци на вноската, уточняват от комисията. Актът се издава по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, в който участват всички застрахователи, предлагащи „Гражданска отговорност”. Предложението за размера на вноската е определено при прогнозен брой застраховани МПС за 2008 г. от 2 500 000 броя.

В случаите на разсрочено плащане на премията по задължителните застраховки, Съветът на Фонда предлага цялата дължима вноска да се начислява и да се събира с първата вноска на премията.

Настоящото решение влиза в сила от датата на влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, приет на 08 ноември 2007 г., съобщават от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още