IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Провериха 54 български сайта за самолетни билети, има съмнения за нарушения

Предвижда се на 18 от проверените сайтове да бъда направен подробен анализ

16:21 | 14.11.07 г.
Провериха 54 български сайта за самолетни билети, има съмнения за нарушения

Комисията за защитата на потребителите (КЗП) е проверила 54 български сайта, на които се предлагат за продажба самолетни билети. От тях 18 са били маркирани за подробен анализ поради възникнали съмнения за нарушение, съобщи на пресконференция председателят на комисията Дамян Лазаров.

В 14 от случаите съмненията са за рекламиране на твърде привлекателни цени (в които например е възможно да не са включени всички такси), а в останалите четири - за договорните условия.

Проверените сайтове са на български език, защото проучването е насочено към националните потребители. Сайтовете са попаднали в него чрез търсене в интернет по ключовите думи и фрази „пътуване“, „пътуване със самолет“, „сделка за пътуване“, „въздушна такса“, „чартър“, „чартърен самолет“, и „агенция за самолетни билети“, уточни Лазаров. Поради това няма гаранции, че в проучването са обхванати всички компании, рекламиращи продажба на самолетни билети на територията на страната.

По-голямата част от сайтовете, попаднали в проучването, са на туристически агенции, които предлагат възможност за запитване за продажба на самолетни билети.

В два от случаите със съмнения за нарушение сайтовете са на авиокомпании, регистрирани извън територията на България. В единият случай нискотарифна чуждестранна компания е предоставяла противоречива информация за това дали е възможно на борда на самолета да пътуват деца до 14-годишна възраст без придружител.

В другия, на български език се е поддържала само информацията за резервации, без посетителите да имат възможност да се запознаят с общите условия, тъй като такива не са налични на български език. При опит да се отвори страница с такава информация сайтът блокира или се зарежда на чужд език.

Имената на компаниите обаче не бяха съобщени, защото проучването не е констатирало нарушения, а съмнения за такива. От КЗП ще подадат сигнал към съответните регулаторни органи в страните, в които са регистрирани компаниите.

Българските сайтове, попаднали в проучването, не предлагат директна продажба на самолетни билети, а са по-скоро информативни, като например има възможност за справка за цените след въвеждане на определени параметри като дестинация и дата на полет, поясниха от КЗП. Затова според тях опасностите при закупуване на самолетни билети от български сайтове остават хипотетични, но е възможно все пак потребителите да бъдат подведени при рекламирането на цените на билетите.

Възможно е обаче в бъдеще да са получат сигнали за нарушения в български сайтове от организации от другите страни, участвали в проучването, добавиха от комисията.

Проучването е проведено на 25 и 26 септември, като на всеки сайт са отделяни по 10 минути. То е част от по-голямо проучване на темата и се координира от Европейската комисия, която е определила критериите и методите му. Проведено е сред 15 страни членки на ЕС и в Норвегия, като са обхванати общо 447 сайта. От него стана ясно, че сайтовете на поне 200 европейски авиокомпании подвеждат  клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още