IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Пловдив няма да приемa повече боклук от София

Според кмета на Пловдив сметището трябва да има възможност да приеме 200 000 тона боклук при възникване на извънредна ситуация

18:15 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
И Пловдив няма да приемa повече боклук от София
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че не би се съгласил да бъде приет още боклук от София, съобщи БТА. Мотивът му е, че след време община Пловдив може да изпадне в по-тежка криза с боклука отколкото столицата. Атанасов обаче е готов да преговаря със Столичната община и държавата за намиране на изход от проблема.

Сметището край село Цалапица може да приеме още 650 000 тона боклук, съобщи кметът на Пловдив, позовавайки се на данни, предоставени му от експерти от отдел "Екология" в общината. Миналата седмица Атанасов поиска от специалистите пълен доклад за състоянието на сметището. В него депонират отпадъците си освен община Пловдив и още пет общини. По договор с община София в депото вече са депонирани 200 000 тона от столичния боклук.

Община Пловдив изхвърля на година 150 000 тона боклук, по думите на Атанасов. Той поясни, че при този темп сметището край Цалапица ще се запълни за три, максимум четири години. Според него сметището трябва да има т. нар. неприкосновен резерв да приеме 200 000 тона боклук при възникване на извънредна ситуация.

Атанасов добави, че ще настоява да бъдат отпуснати от правителството средства за довършването на екозавода в Шишманци. Според експерти, за да бъде готов напълно екозаводът, са необходими около 11 млн. лева. В завода трябваше да бъдат вложени част от средствата, отпуснати от държавата на общината за съгласието й да приеме столичния боклук.

Кметът на Карлово също заяви, че общината няма да приеме повече боклук от София.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още