IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 5 декември София ще предложи временно разрешение на проблема с боклуците

Планът за действие, който ще включва сбор от мерки, ще бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите и на предварително ниво с експерти от ЕК

14:55 | 13.11.07 г.
До 5 декември София ще предложи временно разрешение на проблема с боклуците
Столична община пое ангажимент до 5 декември да предложи План за действие с конкретни временни мерки на проблема с отпадъците на София до намиране на трайно решение на въпроса. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова след заседанието на Съвета по европейски въпроси, на което бяха обсъдени действия, свързани с полученото през октомври предупредително писмо на ЕК за неспазени изисквания по директивата за оползотворяване на отпадъците, съобщи БТА.

Планът за действие, който ще включва сбор от мерки, ще бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите и на предварително ниво с експерти от ЕК, каза Грънчарова. Той ще залегне в отговора на писмото на ЕК от страна на българското правителство, който трябва да бъде представен до 23 декември.

Въпросът е експертен, а не политически, той касае начина, по който проблемът ще бъде решен в полза на столичани, каза Грънчарова. Много важно е всички институции, които имат отношение към темата максимално мобилизирано, професионално и експертно да предложат работещи решения, каза министър Грънчарова.

Тя изтъкна готовността на представителите на СО и МОСВ и на експертите в МС за съвместна работа, така че България да има "стройна" политика и аргументация в собствената си защита. Защото, ако по този тежък въпрос се наложи санкция, глобата няма да се плаща от СО, а от държавата, каза Грънчарова, която обаче не пожела да коментира конкретни размери на евентуална глоба.

Тази година България е получила 61 предупредителни писма от ЕК, по 59 от тях рискът от налагане на глоби е неутрализиран, отбеляза Грънчарова.

Обсъждат се пет варианта за временно съхранение на балите с отпадъците на София, стана ясно след заседанието на Съвета по европейски въпроси.

В заседанието участваха заместник-кметът на София по екологията Мария Бояджийска, заместник-кметът по финансите Минко Герджиков и заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Заместник-министър Чавдар Георгиев каза, че вариантите, които се предлагат са свързани с намиране на временно решение - узаконените площадки от Програмата за управление на отпадъците на СО, а паралелно трябва да се работи за намиране на трайно решение на проблема.
 
Вчера бе съобщено, че площадката в Горни Богров е най-вероятното място за съхранение на боклука в София, след като се изчерпят останалите пет хиляди тона от квотата на Цалапица и Карлово. Другите варианти са отваряне на втора клетка на депото в Суходол, но за това трябват допълнителни процедури в РИОСВ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.11.07 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още