IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отново посрещат тържествено военния самолет Спартан

Преди седмица церемонията беше отложена поради административни митнически форм

09:35 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отново посрещат тържествено военния самолет Спартан
Тържественото приемане на първия транспортно-десантен самолет C-27J "Спартан" от българските ВВС ще се състои днес в правителствения сектор на летище "София", след като преди седмица церемонията беше отложена поради административни митнически формалности, съобщи БТА.

След съвместна работа между Министерство на отбраната, Агенция "Митници" и доставчикът Alenia Aeronautica проблемът беше отстранен бързо.

Комисия от представители на МО и на ВВС издаде техническо одобрение на машината в завода на Alenia в Торино, Италия, в средата на октомври. На 5 ноември следобед самолетът, пилотиран от български и италиански пилот, пристигна от Торино на летище "София".

С-27J "Спартан" е товарен военен самолет от среден клас от най-ново поколение. Той е оборудван с модерна система за задвижване и цифрова авионика, които гарантират висока икономическа ефективност и максимална гъвкавост по време на полет, отбелязват експертите. Голямото товарно отделение на
самолета позволява транспортирането на обемно военно оборудване.

Договорът между Министерството на отбраната и италианската компания за нови транспортни самолети за нуждите на ВВС беше подписан в края на февруари 2006 година и предвижда доставката на пет самолета C-27J "Спартан". Сделката е на стойност 91 млн. евро, осигурени от бюджета на МО. Договорът включва и опция за евентуална доставка на още три самолета, ако се намерят необходимите средства за тях.

Графикът предвиждаше първият самолет да бъде доставен 18 месеца след подписването на договора, т.е. през август тази година, а след това всяка година трябва да бъде доставян по един самолет, като последният трябва да пристигне през 2011 година. Целта е новите машини да заменят остарелите Ан-26 на ВВС.

C-27J е съвместна разработка на Alenia и американската корпорация Lockheed Martin и е с по-добри характеристики от наличните Ан-26, които военните ни използват за задграничните ни мисии.

Наскоро от ВВС не отрекоха пред журналисти, че част от оборудването на първия самолет ще бъде доставено по-късно от първоначално предвидените срокове. Командващият генерал-лейтенант Симеон Симеонов увери, че частите ще бъдат платени едва когато бъдат монтирани и българският интерес е
защитен. Машината ще може да бъде експлоатирана без проблем, докато бъде монтирано оборудването, каза Симеонов.

От Alenia посочиха, че става въпрос за дигитална карта, очила за нощно виждане и палети за товарене. Дигиталната карта е помощно оборудване за навигация. Според представители на Alenia компанията и българските ВВС са се съгласили самолетът първоначално да бъде доставен без дигитална карта, тъй като
един от компонентите излиза от производство и към момента доставчикът, от който Alenia купува този компонент, временно не го предлага. Временната липса на дигитална карта няма да попречи на експлоатацията на самолета от българските ВВС, посочиха от доставчика. Споразумението с ВВС е да бъде доставена дигитална карта от най-ново поколение, която трябва бъде инсталирана на първия български "Спартан" в края на май 2008 г. за сметка на компанията.

Очилата за нощно виждане трябва да бъдат доставени до юни 2008 г., а обучението за ползването им ще бъде направено безплатно от пилот на Alenia. Причината за забавянето е, че това оборудване се произвежда не от Alenia, а от друга фирма, посочиха от италианската компания.

Товарните палети трябва да бъдат доставени до края на тази година, пак по причина на доставчик на Alenia, уточниха от фирмата, според която отлагането на доставката и на трите елемента на оборудването по никакъв начин не пречи на програмата по приучване на пилотите и приемането на самолета на
въоръжение.

Самолетът ще бъде на въоръжение в състава на поделение 24 900 - Враждебна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още