IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 ноември

08:19 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 ноември
Дистрибуторите на горива искат замразяване на акциза
в. Дневник

Цените на най-масовите течни горива ще стигнат до 2.20 лв. за литър след Нова година, ако парламентът гласува предложените от правителството по-високи акцизи за 2008 г. Това предупредиха пред "Дневник" представители на бранша с уточнението, че сметките са правени спрямо сегашните цени на суровия петрол и при допускането, че поскъпването му ще спре.

Очакванията на търговците са с новите по-високи акцизи след 1 януари цените на горивата да се покачат с 3 до 4% над сегашните нива. При дизела повишението ще е с 8 стотинки до 2.20 лв. за литър, а при бензин А-95, който е другият най-потребяван нефтопродукт, с 6 стотинки до близо 2.10 лв. за литър. Увеличението е по-голямо от разчетите на финансовото министерство - 6 стотинки при дизела и 5 стотинки за бензина, защото след начисляването на акциза се начислява и данък добавена стойност, вече върху по-висока база.

438 дела блокират новата местна власт
в. Сега

Седмица след края на балотажа стана ясно, че предстои своеобразен трети тур на местните избори, при който арбитър ще бъде съдът. 438 дела са образувани по жалби срещу изборни резултати, обяви вчера шефът на ВАС Константин Пенчев.

Искове за оспорване на вота са подадени във всичките 28 административни съдилища в страната. Някои от тях вече са задвижени, други са определени като недопустими. "До 2 седмици ще бъдат насрочени делата по жалбите, а ако има обжалване, ВАС ще се опита в най-кратки срокове да се произнесе", обеща Пенчев. Срокът, в който съдилищата трябва да решат случаите, е 3 месеца.

Властта ще похарчи 900 млн. лв. от излишъка
в. Сега

900 млн. лв. от излишъка за тази година смята да похарчи властта, научи "Сега". За пръв път и парламентът ще се включи в разпределението на парите. Той ще раздаде около 600 млн. лв.
"Около 570 млн. лв. ще бъдат дадени за инвестиционни цели, например проекти за подобряване на инфраструктурата, за съфинансиране на европейски проекти и т.н.", обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев. Вероятно част от тези пари ще отидат за доизграждане на системата за спешни повиквания, по-известна като "телефон 112", а също и за попълване на петролните запаси в държавния резерв, научи "Сега". Според сметките на Емел Етем за тези цели не достигат десетки милиони левове.

Москва се отказа от дела ни в Бургас - Александруполис
в. Новинар

Русия се отказва от претенциите си за изкупуването на българския и гръцкия дял - от по 24,5% в проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в руската столица. Русия е мажоритарен акционер в нефтопровода. Москва се отказа и от исканията си страните да осигуряват количество петрол според дела си или да плащат финансови гаранции при неосигуряването им.

Междувременно стана ясно, че Азербайджан е готов да участва в реализирането на проекта "Набуко". Той предвижда изграждането на газопровод от Каспийско море до Югоизточна Европа. Тръбата трябва да е готова след 4 години.

"Каолин" с оферта за сръбска компания за мрамор
в. Дневник

"Каолин" иска да придобие 70% от сръбския производител на мрамор и гранит "Венчац", написаха медиите в западната ни съседка. Добиващата каолин и кварцов пясък българска компания е подала оферта за участие в търга, организиран от сръбската агенция за приватизация. "Каолин" е един от шестте кандидата, подали предложения за "Венчац". Останалите участници в търга са дъщерно дружество на сръбския "Алас холдинг" - Zorka Alas Kamen, хърватското дружество Kumal, регистрираните в Белград Sheer Korporacija и Europark и сръбската Devix. Тръжна документация за закупили и сръбската Shapir и румънската SZ Izometal, но двете компании не са подали оферти.

Данък ауспух
в. Стандарт

Данък "ауспух" ще удари собствениците на стари жигули и москвичи. Собствениците на возила без катализатор ще плащат налог, колкото за мощна лимузина. Идеята е да се намалят вредните газове, които бълват автомобилите. Този проект ще обсъждат днес в Брюксел финансовите министри от страните в ЕС. На заседанието ще участва и родният финансист №1 Пламен Орешарски.

Всяка държава сама ще реши дали налогът ще зависи от отделения въглероден двуокис или пък от разхода на гориво. Сега у нас данъкът се изчислява според мощността на двигателя и годината на производство. Първоначалното предложение на работната група бе до края на 2008 г. 25% от налога да се определя според отровните емисии. Но много от държавите в общността се обявиха против.

Тор изхвърля 300 души от “Актавис”
в. Стандарт

300 работници от "Актавис" в Дупница остават на улицата. Те вече са получили едномесечните си предизвестия и след Нова година ще трябва да се регистрират в бюрото по труда, съобщи вестник "Вяра". Заводът е собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, който наскоро се раздели с БТК срещу сумата от над 2 млрд. лв.

В "Актавис" влизат още и бившите ни фармацевтични заводи в Троян и Разград. По-голяма част от хората, които остават на улицата след месец, са пред пенсия. Обяснението на ръководството при връчването на предизвестията за уволнение е било, че приоритетно ще бъдат уволнявани работници именно от тази група. След като бъдат регистрирани в бюрото по труда, те ще могат без проблем да излязат в пенсия. Уволненията в "Актавис" засягат предимно производствения сектор. Без работа остават служители от таблетните цехове и засега не са засегнати хора от администрацията. Въпреки това не е изключено и там да започнат да връчват предизвестия.

"Софстрой" е с нови собственици
в. Дневник

Една от най-големите строителни компании "Софстрой" вече е изцяло собственост на "Алфа финанс холдинг" и"Балто-Славик венчърс" (Balto-Slavic Ventures Limited, която е свързано лице на Gramercy Advisors и Аrco Capital Management), съобщиха от "Алфа финанс". Стойността на сделката не се уточнява. Бившето общинско дружество "Софстрой" беше приватизирано от РМД-то "Софстрой приват" през 2000 г., което придоби 75% дял. Останалата част четири години по-късно беше продадена на търг на акционерното дружество "Телсо", показва справка в Столичната общинска агенция за приватизация.

Първата стъпка на новите собственици е финализирането на сделката по закупуване на "Заводски строежи Перник", с което компанията ще стане сериозен конкурент в областта на индустриалното строителство.

Катаджии в засада с психотестове за агресия
в. Новинар

Катаджиите ще могат да дебнат в засада освен с дрегерите и радарите вече и с психотестове. Това е едно от предложенията на "Пътна полиция", за да се намали агресията по улиците на страната. Периодичните тестове, които ще са изготвени от специалистите в МВР, ще бъдат давани на шофьорите, които системно и грубо нарушават Закона за движение по пътищата.

Другото предложение на КАТ е пияните водачи също да се подлагат на психоанализ.
След като психотестът е попълнен, то той се дава на експерти, които преценяват дали водачът има наистина лабилна психика. Специалистите могат да направят и предложение книжката на агресивния водач да бъде отнета.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още