IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира ОП Техническа помощ, нараства готовността за еврофондовете

Ресурсът на ОПТП за периода 2007-2013 г. е общо 56,82 млн. евро, като средствата от ЕС са в размер на близо 48,3 млн. евро

15:49 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира ОП Техническа помощ, нараства готовността за еврофондовете
Официалният старт на Оперативна програма „Техническа помощ” (ОПТП) беше даден днес от министъра на финансите Пламен Орешарски. Програмата беше окончателно одобрена от ЕК на 7 ноември.

Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ” е Министерството на финансите. Програмата се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие. Ресурсът на програмата за периода 2007-2013 г. е общо 56,82 млн. евро, като средствата от ЕС са в размер на близо 48,3 млн. евро, останалото е национално съфинансиране.

ОПТП има за цел да гарантира функционирането на надеждна единна информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти. Освен структурите на централно ниво - централно координационно звено, сертифициращ и одитиращ орган, които са бенефициенти на ОПТП, от изпълнението на мерките ще се възползват също регионалните и местни органи на управление и всички административни структури и организации, участващи в изпълнението на структурните инструменти.

Готовността на бенефициентите у нас за усвояване на структурните и кохезионния фонд нараства, сочи представеното днес изследване на социологическа агенция МБМД. Нагласите вече са прераснали в конкретни действия за разработване на проекти за кандидатстване - 50% от неправителствените организациии (НПО) и 68% от местните власти или вече имат разработен проект, или го разработват в момента.

Според изследването (направено през първата седмица на ноември), в което участват представители на НПО, 150 представители на местната власт, 60 консултантски организации и 100 журналисти, готовност за усвояване на еврофондовете заявяват 79% от НПО и 76% от местните власти. Повишава се и делът на оптимистите по отношение на очаквания ефект от еврофондовете върху българската икономика.

Като основна трудност пред бенефициентите към момента се определя липсата на практическа информация и в тази връзка се изтъква нуждата от обучение във връзка със структурните фондове, най-вече в областите “Финансиране на проекти” и „Провеждане на тръжни процедури”.

Участниците в изследването посочват като най-предпочитаната за кандидатстване оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (69% от всички бенефициенти), следвана от “Регионално развитие” (60%), „Административен капацитет” (47%), „Околна среда” (40%), “Конкурентноспособност” (25%), и “Транспорт” (12%).

Най-предпочитани (и използвани) източници на информация за структурните фондове, според проучването, са интернет, инфоцентровете, ресорните министерства и семинари и обучения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още