IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 ноември

09:29 | 10.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 ноември
Трезорите на две банки преровени заради Маргините
в. Сега
 
Валута от трезорите на две банки е била иззета в рамките на спецакцията срещу братята Красимир и Николай Маринови. В рамките на делото за пране на пари антимафиоти провериха офиси, складови бази и жилища в столицата, Велинград, Пазарджик и Дупница. Те са на фирми и лица, свързани с Николай и Красимир Маринови, обявиха вчера от МВР.
Няколко микробуса с документи са иззети - фактури, счетоводна документация, компютърни конфигурации, съдържащи данни за дейността на фирми, документи за собственост, парични суми.
Установени са наличности на петролни продукти и са взети проби, които да определят качествата на складираните горивни материали.
 
Чакъров готов да съди ЕК заради екоквотите
в. Сега
 
Екоминистерството ще настоява пред Еврокомисията за поправка на решението, с което оряза квотата за парникови газове на България. Това заяви вчера в Пловдив министър Джевдет Чакъров.
"В момента МОСВ и икономическото министерство подготвят допълнителни аргументи, които ще представят пред ЕК. Ако не постигнем желания резултат, ще вървим към съдебен процес", каза Чакъров.
Преди 2 седмици Европейската комисия оряза с близо 40% заявените от България квоти, които биха позволили на много предприятия да осигурят средства за екологични програми. По принцип всяко предприятие, което намали вредните си производства, може да финансира това като продаде определена емисия вредни газове. Бизнесът у нас реагира остро на решението на ЕК, като онзи ден от БСК дори заявиха, че Брюксел е допуснал техническа грешка при изчисляването на квотите. Решението ще удари силно и енергетиката, което може да доведе до вдигане на цените на тока. "Няма да допуснем страната ни от продавач да се превърне в купувач на емисии, защото спазваме всички изисквания на ООН и Протокола от Киото" каза вчера Чакъров.
 
Три варианта на данъците за хазарт
в. Стандарт
 
Три различни варианта за облагане на хазарта бяха обсъдени от икономисти от управляващата коалиция, научи "Стандарт". Кой от тях ще изберат депутатите, ще стане ясно между първо и второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Първият вариант е да се запази сегашната формула за облагане. При нея данък се плаща върху всички приходи от залози на игрите тото, лотария и резултати от спортни състезания.
Вторият вариант е предложеният от Министерския съвет.
Според него от приходите от залози ще се извадят раздадените печалби и останалите пари ще се обложат с данък.
Освен това кабинетът предлага данъкът за лотарията да се намали от 12 на 10%, колкото е за тотото и залаганията върху резултати от спортни състезания.
При третия вариант дружествата, които организират хазарт, може да плащат данък върху реализираната печалба, както всички останали дружества.
 
Сменят парите от 5 и 10 лева
в. Стандарт
 
Банкнотите от 5 и 10 лева ще бъдат подменени догодина с нови, които ще имат по-добри защити. Досега това е правено с купюрите от 2 и 50 лв., а вчера беше представена и новата двайсетолевка. Това обяви подуправителят на БНБ Цветан Манчев, ръководещ управление "Емисионно". Подмяната е, за да бъдат парите по-трудни за фалшифициране, а и за защото досегашната емисия от 1999 г. е изхабена. Нормалният живот на една емисия е 7-8 г., затова започнахме пускането на нови пари, обяви Манчев. Парите и от 1999 г., и новите, са валидни платежни средства, уточни той.
 
Залагаме на културен и конгресен туризъм
в. Новинар
 
Догодина туристическите оператори ще заложат на конгресния и културния туризъм. Това ще бъде и акцентът, с който ще се представи страната ни на Световното туристическо изложение в Лондон, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.
Според нея 65% от конгресите по света се провеждат на територията на Европа. По този начин ще накараме чужди туристи да посещават зимните курорти дори когато не е ски-сезонът, също така и летните, когато времето е по-студено, добави председателят на ДАТ. С 22% са се увеличили деловите посещения до България през тази година, каза Камен Кичев, председател на Българската федерация за конгресен туризъм. Средно делегатите остават за три дни и са настанявани в 4- или 5-звездни хотели, което струва на организаторите около 3000 долара. В България има манастири, музеи и много други места, които са културно наследство на страната и с тях могат да бъдат привлечени много чужденци. 30% от туристическите дестинации се избират заради културно-историческите забележителности в една страна. По данни на агенцията по туризъм у нас над 60 000 британци имат къщи по селата. Те от своя страна като домакини може да поканят още толкова свои роднини и приятели. На международното изложение щандът на България ще бъде на два етажа върху 252 кв. м и ще е разположен в зоната на европейските и средиземноморските страни. 32 български туристически фирми ще представят своите туристически продукти на изложението, което ще започне на 12-и и ще продължи до 15-и ноември. Страната ни ще бъде представена с посланието "България - земя на древни цивилизации".
 
 
Чехия иска да вземе "Топлофикация София"
в. Новинар
 
Чехия проявява интерес към столичната "Топлофикация", стана ясно вчера на среща между Бойко Борисов и премиера на Чехия Мирек Тополанек. Компанията "ЧЕЗ", която притежава 67% от "Електроразпределение Столично", отдавна е депозирала, че иска да купи и "Топлофикация". Чешки фирми ще инвестират и в изграждането на трамвайните линии и развитието на осветлението в София. Тополанек потвърди намерението на чешките компании да участват в развитието на инфраструктурата и енергийните проекти в София. Той изрази интерес и относно участието в проектите за комбинирано производство на топло- и електроенергия.
Тополанек отбеляза още, че Прага и София имат еднакви проблеми с инфраструктурата, канализацията и опазването на паметниците на културата.
Чехите проявяват интерес и към разширяване на метрото, за което ще бъде обявен конкурс. По същото време на своя пресконференция Гражданският общински съвет в лицето на арх. Димитър Димитров заяви, че метрото е "най-незаконният обект на територията на България". Метрото никога няма да стигне до "Младост", каза той и призова Борисов да разпусне борда на директорите на фирма "Метрополитен" ЕАД и да й направи пълен одит.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още