IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъжда се въвеждане на задължителна застраховка срещу бедствия

Част от риска се поема от държавата чрез създаването на т. нар. катастрофичен фонд

13:30 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъжда се въвеждане на задължителна застраховка срещу бедствия
„Продължава обсъждането от работна група от експерти на въпроса за въвеждането на задължителна застраховка срещу бедствия“, каза в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на депутатски въпрос.

Той посочи, че в света няма еднозначна практика по въпроса. От друга страна обаче, по принцип никоя застрахователна компания не поема пълния риск при масови бедствия.

За целта част от риска се поема от държавата чрез създаването на т. нар. „катастрофичен фонд“. Във въпросния фонд са длъжни да правят определени вноски всички граждани.

Орешарски подчерта, че становището на работната група за създаването на такъв фонд преди да се вземе окончателно решение по въпроса ще подлежи на широко обществено обсъждане.

Във връзка с друг депутатски въпрос Орешарски посочи, че централната банка на страната може временно да приема като обезпечение от търговските банки държавни ценни книжа, но не може да ги изкупува.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още