IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оправяме пътищата с два заема за общо 470 млн. евро

Споразуменията са сключени с Европейската инвестиционна банка и Международната банка за възстановяване и развитие

11:14 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Оправяме пътищата с два заема за общо 470 млн. евро
Парламентът ратифицира днес две заемни споразумение за общо до 470 млн. евро.

Първото споразумение е договор между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проекта Транзитни пътища 5.

Схемата на финансиране предвижда заем от ЕИБ в размер до 380 млн. евро и съфинансиране от републиканския бюджет в размер до 325 млн. евро.

Средствата ще се използват по следните основни направления – рехабилитация и реконструкция на пътно трасе от Силистра до ГКПП Лесово, рехабилитация и реконструкция на трасето на Европейски коридор 9 – Русе-Капитан Андреево през прохода Хаинбоаз, изграждане на алтернативен път на автомагистрала Хемус по направлението София-Варна, рехабилитация на пътни участъци, извеждащи движението от района на прохода Шипка към автомагистрала Тракия, рехабилитация на направлението Пловдив-Смолян, рехабилитация на направлението автомагистрала Тракия–Септември-Велинград–Банско-Гоце Делчев, рехабилитация на направлението София-Мездра и др.

Парламентът ратифицира и заемното споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) по проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура.

Стойността на проекта е общо 144 млн. евро. От тях заемът от МБВР е 90 млн. евро, а съфинансирането от държавата е в размер на до 54 млн. евро. Основната част от средствата ще се използват за рехабилитация на около 450 км пътни участъка първи, втори и трети клас, групирани в осем лота.

Част от средствата ще се използват и за подобряване на капацитета на планирането и програмирането в областта на пътищата, а също така малка част е предвидена за техническа помощ за изработване на приоритетни програми, свързани с пътната безопасност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още