IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недостиг на работници в България и Румъния заради миграцията

Увеличението на заплатите в Румъния е най-високо в секторите, които се нуждаят от нискоквалифицирани работници

10:34 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Недостиг на работници в България и Румъния заради миграцията
Напрежението на пазара на работна ръка в Румъния се увеличава заради 2-та млн. румънци, които работят в чужбина, и бързият икономически ръст, пише Financial Times.

Безработицата в страната се е понижила от 7 на сто през 2003 до 5,2 на сто в края на 2006 г. и е близо 4 на сто към момента. В същото време средната заплата се увеличава с около 20 на сто годишно от 2002 г., по данни на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). При тези обстоятелства не е чудно, че строителните предприемачи в Букурещ трудно си намират работна ръка.

Според Клемънс Грейф, икономист към UBS, увеличението при заплатите е най-високо при секторите, които се нуждаят от нискоквалифицирани работници, за които работата в чужбина е лесна опция.

Увеличението на заплатите в строителството задминава общия ръст на заплатите, като работниците в сектора получават днес около 50 на сто повече, отколкото преди година, коментира Дивакер Сингх, строителен предприемач от Букурещ.

Данните на ЕБВР за заетостта обаче показват, че тази ситуация се корени в периода преди присъединяването на Румъния и България към ЕС от началото на тази година, пише FT. Най-големият спад в размера на работната сила на Румъния е бил през 2002 г., когато гражданите на страната за първи път получиха свободен достъп до ЕС. През въпросната година страната е отчела спад от 12 на сто на годишна база в размера на работната си сила. Оттогава този показател е относително стабилен.

Цифрите за България разказват същата история – безработицата в страната намалява постоянно от 19,5 на сто през 2001 г. до 8,9 на сто в края на миналата година, продължава изданието.

Конвергенцията на заплатите може да премахне икономическия натиск, смята Клемънс Грейф. „Скоростта, с която се променят разходите за работна ръка, ще се смени напълно. Миграцията предизвиква раздвижване на заплатите. В страни, където се е наблюдавала голяма миграция, увеличението на заплатите се е засилило много“, коментира той.

В страни като Полша например очакваме ръст от 12 или 13 на сто при заплатите. Преди миграцията в големи размери увеличението беше 2 до 3 на сто“, добавя Грейф.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още