IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитров потвърди в Русия съгласието ни за строителството на „Южен поток“

Предвижда се по газопровода годишно да минават около 30 млрд. кубически метра газ, от които страната ни ще получава транзитни такси

18:16 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Димитров потвърди в Русия съгласието ни за строителството на „Южен поток“

Министърът на икономиката и енергетиката на Петър Димитров подписа днес в Москва с руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко съвместно заявление за изграждането на нов транзитен газопровод „Южен поток”, минаващ през територията на България, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Надяваме се, че изготвянето на междуправителствено споразумение за проекта „Южен поток” ще съвпадне с визитата на руския президент Владимир Путин през януари 2008 г. в България”, е заявил министър Димитров след срещата с министър Христенко, изразявайки и необходимостта от гаранции, че новият газопровод ще работи с пълен капацитет.

По думите на Димитров този съвместен проект ще превърне България в един от най-важните транзитни центрове на енергия в Югоизточна Европа. Предвижда се по газопровода годишно да минават около 30 млрд. кубически метра газ, от които страната ни ще получава транзитни такси. Петър Димитров е изразил убеждение, че новият газопровод няма да е алтернатива на други проекти и всички досегашни договорености между България и Русия за доставка и транзит на газ ще останат в сила до 2030 г.

Министрите Димитров и Христенко са обсъдили и строителството на АЕЦ „Белене”, чиито основен изпълнител е руската компания „Атомстройекспорт”.

Министър Димитров се е срещнал днес в Москва и с председателя на руския газов концерн "Газпром" Алексей Милер и с ръководителя на „Росатом” Сергей Кириенко.

Вчера Петър Димитров и италианският му колега изразиха при срещата си в София подкрепата си за строителството на „Южен поток”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още