IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До два пъти ще могат да се различават размерите на местните данъци у нас

Общинските съвети ще могат да съобразят конкретния размер на местните данъци със социалните и икономическите условия на съответната община

17:36 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
До два пъти ще могат да се различават размерите на местните данъци у нас
С проектозакона за измененията в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) се предлага граница - минимални и максимални размери на всеки местен данък, стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. При определянето й са взети предвид съществуващите до края на тази година размери на данъците, които ще бъдат минимално ниво от началото на 2008 г.
 
Максималният размер за отделните видове местни данъци ще бъде до 2 пъти по-висок от минималния. Това се отнася за данъците върху недвижимите имоти, при дарение, при придобиване на имущество по възмезден начин и върху наследствата. Единственото изключение - до 3 пъти, ще е възможно за данъка върху превозните средства.

С определения диапазон се дава свобода на общинските съвети да съобразят конкретния размер на местните данъци със социалните и икономическите условия на съответната община. Размерите на местните данъци няма да могат да се изменят през годината, а когато до края на предходната година общинският съвет не е определил конкретния размер на данъците за текущата година, налозите ще се събират на база действащите към 31 декември на предходната година.

От 2008 г. патентният данък става местен налог и той ще премине от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) в Закона за местните данъци и такси.

Конкретните размери на патентния данък ще се определят от общинските съвети в границите, предвидени в приложението към ЗМДТ. Като минимален размер е взето досегашното най-ниско ниво за страната (последната група), а за максимален – най-високият за страната (І зона на Столична община). За дейностите, за които се дължи патентен данък в твърд размер, предложението е размерът, който е в сила до края на 2007 г. да бъде минималният, а максималният да бъде 2 пъти по-висок от него.

За 2008 г. размерите на местните данъци трябва да бъдат определени до 29 февруари. До тази дата общинският съвет е необходимо да приеме наредбата, с която те се определят. Ако това не стане в посочения срок, през следващата година съответната община ще събира местните налози по минималните нива, заложени в закона, а патентен данък – по размерите, които са в сила през 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още