IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 ноември

08:02 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 ноември

Държавата даде рамо на жертвите на застрахователи

в. Сега

Шофьорите, които причинят пътно произшествие и имат сключена застраховка "Гражданска отговорност", вече няма да са толкова лесни жертви на застрахователите. В новия Кодекс за застраховането се вкарва забрана компанията, която е направила "Автокаско" на пострадалия, да предявява иск за вреди към виновния шофьор. Това приеха вчера депутатите от икономическата комисия, които одобриха на второ четене промените в кодекса.
Казусът "Хилд", който нашумя миналата седмица, намери неочаквано бързо законодателно разрешение. Между първо и второ четене на промените в кодекса е вкарана поправка, с която в прав текст се казва, че услуги като предлаганите от "Хилд" са застрахователни и се уреждат от Кодекса за застраховането.

Летим директно до САЩ

в. Новинар

Директните полети до САЩ може да станат факт много скоро. Вчера американският посланик у нас Джон Байърли съобщи, че една от основните задачи на неговата мисия догодина е да се отвори пряка въздушна линия между България и САЩ. Това ще спести време и пари на пътуващите. Следващия месец у нас ще пристигнат американски експерти, за да оценят готовността на България за пряката линия, допълни посланикът, който беше на бизнес дискусия, организирана от Американската търговска палата и посветена на първата годишнина от членството ни в ЕС.

Европейската комисия търси 90 българи за асистенти

в. Дневник

Европейската комисия във вторник обяви конкурс за асистенти само за българи и румънци, тъй като гражданите на двете страни все още не са пропорционално представени. Асистентите ще работят в сферите на публичната администрация, човешките ресурси и финансовото управление. За публичната администрация и човешките ресурси се търсят 50 българи и 75 румънци, а за финансовото управление - съответно 40 и 65 души. Първоначалната месечна заплата е 3143 евро, в които са включени и осигуровките.

България изостава в логистичната си мрежа от региона

в. Дневник

България е на 55 място в индекса на развитие на логистичната мрежа, изчисляван от Световната банка. Показателят обхваща общо 150 страни, като ги подрежда по капацитета им да се свържат с международните пазари и да транспортират стоки, който е в основата на икономическото развитие и повишаването на конкурентоспособността, поясняват анализаторите. В тазгодишната класация България изостава зад повечето източноевропейски страни и нови членки на ЕС по степента на развитие на логистичната си мрежа. Първото място заема Сингапур, който се е превърнал във важен световен разпределителен и транспортен център, а последното - Афганистан. Най-добре сред страните от Източна Европа се представя Турция, която заема 34 място.

Консултанти алармират за забавяне на европарите за обучение

в. Дневник

Забавянето на администрацията при оценката на проекти от предприсъединителните фондове на ЕС демотивира бизнеса да кандидатства за финансиране от оперативните програми. Фирмите имат определен срок, в който да подготвят проекти за обучение на персонала, финансирани по ФАР, а след това на държавната администрация й отнема три пъти повече време, за да ги оцени. За това се оплакаха консултанти по еврофинансиране. Според тях предприятията са принудени да чакат минимум една година, докато си получат субсидията, а това често обезсмисля проектите им и фирмите губят интерес да участват и в новите схеми по оперативните програми.

Кметовете цакат държавата с данък

в. Стандарт

Данък сгради да се плаща и за държавните имоти, предлага Националното сдружение на общините. От 2008 г. общините сами ще определят размера на местните си данъци.
Искаме да се свие списъкът на сградите, освободени от данък, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Защо за държавните имоти да не се плаща данък, допълни тя.
Според сдружението данък трябва да има и за сградите, застрашени от самосрутване, които сега също са освободени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още