IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България получава до 18 млн. евро за преструктуриране на лозята

Целта е производството на вино да отговаря на търсенето на пазара

17:28 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
България получава до 18 млн. евро за преструктуриране на лозята
Според предварителното разпределение на помощите за преструктуриране на лозята в страните от ЕС, за периода 2007-2008 г. България може да получи средства в размер до 18 млн. евро, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Финансовите средства се разпределят в зависимост от декларираните площи с лозя, като за страната ни те са 2 403 хектара.

Общият размер на помощите, предвиден от ЕК за преструктуриране на лозята на страните от ЕС за периода, е около 510 млн. евро, като най-много средства ще получат Испания (над 162 млн. евро) и Франция (над 110,5 млн. евро), тъй като имат най-големи лозови масиви.

Помощите се отпускат за подновяване на сортове, промяна на местонахождението на лозя и подобряване на техниките за управление на лозята, но не и за обичайното обновяване на лозя, които са приключили естествения си жизнен цикъл. Целта е производството на вино да отговаря на търсенето на пазара.

От въвеждането на финансовите помощи за преструктуриране през 1999 г. досега са отпуснати общо 3 млрд. евро за държавите-членки производителки на вино.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още