IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E-фактурата в България вече е факт

Електронното фактуриране изцяло заменя „хартиения“ процес и е валидно пред данъчните власти

14:05 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Александър Цинцарски (горе) и Любомир Цеков (долу), снимка: Investor.bg
Александър Цинцарски (горе) и Любомир Цеков (долу), снимка: Investor.bg

Електронното фактуриране е бизнес, който ще улесни до голяма степен комуникацията и разплащането между доставчици и купувачи, като същевременно ще им спести значителни средства. Това заяви днес Александър Цинцарски, главен изпълнителен директор на Банксервиз АД, по време на представянето на новата услуга на дружеството – E-Faktura.

Електронното фактуриране е процес, при който доставчици и купувачи обменят и управляват електронни фактури през интернет. Решението изцяло заменя „хартиения“ процес, като единственото изискване за фирмите, които искат да го използват, е притежанието на универсален електронен подпис.

Банксервиз предлага стандартизирана уеб-базирана платформа и за доставчиците и за купувачите, която може да се интегрира с техните финансово-счетоводни системи. Данните са изпращат в XML-формат, унифициран с европейските изисквания. Услугата се реализира чрез т. нар. „консолидатор“, който в случая е Банксервиз. Доставчиците изпращат фактурите си към консолидатора, всички купувачи получават фактурите си от различни доставчици пак от консолидатора.

Това спестява много време и средства, свързани с труда и материалите по отпечатването, пощенските разходи и т.н. Същевременно се снижава до минимум човешкият фактор, а от там и възможността за грешки при попълването на фактурите. Автоматичният път на фактурите до платците повишава финансовия контрол на доставчика“, заяви Любомир Цеков, изпълнителен директор на Банксервиз АД.

От друга страна, голямо предимство се явява и пълният електронен архив, който Банксервиз поддържа. Той включва данни за пет години назад, каквито са законовите изисквания, пази се на три места и позволява онлайн справки в реално време. С други думи, това означава край на складирането и ровенето в папки“, добави Цеков. „Друг плюс за фирмите, ползващи електронно фактуриране е т. нар. реконсилация, или „срещането“ на изпратените фактури с плащанията по тях. Това би дало яснота и при възникването на евентуални спорове между доставчик и платец“, каза още Цеков.

Електронните фактури, представяни през системата са равностойни на хартиения еквивалент и не е нужно да бъдат разпечатвани при евентуална проверка от страна на данъчните органи. Електронният архив дава възможност на всеки получател или издател да осигури на данъчните органи достъп електронните си фактури.

Националната агенция по приходите е организация, която все още е в процес на изграждане. Една от целите при създаването й бе да се улесни достъпа на гражданите и фирмите до данъчната администрация чрез широкото използване на информационните технологии. При старта на дейността на НАП се предлагаха две електронни услуги, а сега вече те са няколко пъти повече“, заяви изпълнителният директор на НАП – Мария Мургина.

Към момента в 15 европейски страни се използват системи за електронно фактуриране или има твърда подкрепа за тяхното въвеждане. Очаква се от 2010 г. в много държави те да придобият и задължителен характер“, каза Гергана Беремска, държавен съкровищник в Министерство на финансите.

Един добър пример е Дания, където от 2005 г. е въведена задължителна електронна фактура при плащанията към държавния бюджет. Очаква се икономиите от тази стъпка да достигнат 120 млн. евро годишно. В Швеция също се очаква от 2008 г. електронното фактуриране да стане задължително в публичния сектор“, каза още Беремска.

Към момента Банксервиз АД обработва 10 000 фактури месечно, като от дружеството очакват до края на 2008 г. техният брой да се увеличи до 100 000, или 1 млн. на година. Цената на услугата зависи от няколко фактора и е различна за всеки клиент, но средната цена за обработка на една фактура е около 30 стотинки, поясни още Александър Цинцарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още