IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българската и австрийската инфраструктурни жп фирми ще конкурират камионите

Двете фирми подписаха меморандум за сътрудничество за технологично обновление и повишаване на безопасността на превозите

13:21 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Българската и австрийската инфраструктурни жп фирми ще конкурират камионите
„Основната ни цел е успешната конкуренция на железопътния транспорт спрямо товарните автомобилни превози“, казаха при подписването на меморандум за сътрудничество представителите на ръководствата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и инфраструктурното предприятие на австрийските железници Oesterreichische Bundesbahnen AG (OBB AG).

Двете фирми ще си сътрудничат за технологичното обновление и повишаване на безопасността на превозите, особено що се отнася до маршрутите по европейските коридори ІV и Х (коридор ІV – Германия-Унгария-Румъния-Видин и коридор Х – Залцбург-Любляна-Загреб-Белград-Ниш-София-Солун).

Директорът на австрийското дружество Арнолд Шифер подчерта, че като начало трябва да се съкрати времето на изчакване на товарните влакови композиции при преминаване на границите между балканските страни, при което по негови изчисления се губят около 8-10 часа.

Според него конкурентно предимство на железниците пред камионите е възможността за превози и през почивни дни, което е забранено за товарните камиони в повечето европейски страни.

„Ако не сме бързи в модернизирането, ще изостанем в конкуренцията с камионите и през следващите години Европа ще бъде застрашена от лавина от товарни автомобили“, предупреди Шифер. Той допълни, че специално в Австрия общественото мнение е на страната на железопътния транспорт, тъй като той е екологично по-чист.

За Investor.bg от Министерство на транспорта коментираха, че се очаква двете железопътни дружества съвместно да кандидатстват по проектите, които се финансират от европейските институции, тъй като по този начин достъпът да финанси ще бъде улеснен. На този етап обаче от двете фирми не пожелаха да уточнят за проекти на каква стойност става въпрос.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още