IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пшеницата леко поевтинява, брашното поскъпва

Очаква се до края на годината да бъде принципно изяснен въпросът за създаването на електроенергийна борса

12:29 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пшеницата леко поевтинява, брашното поскъпва

Офертите „предлага” на пшеницата на Софийската стокова борса (ССБ) леко се понижиха през изминалата седмица, съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата. За периода 29 октомври – 4 ноември е имало оферти за хлебно зърно при цена 530 лв./т, докато седмица по-рано тези цени достигаха 580 лв./т.

Повече от месец не се реализира борсовата оферта на Държавния резерв за покупка на 20 хил. т пшеница, като през последната седмица цената „купува” беше повишена от 330 лв./т на 350 лв./т. Поради голямата разлика в цените „търси” и „предлага”, сделка не е сключена.

Цената на бялото брашно „тип 500” в чували от 50 кг обаче е повишена само за седмица с близо 11%, достигайки 684 лв./т, но сделки няма.

Маслодайният слънчоглед през изминалата седмица се предлагаше на цена 830 лв./т, при положение че последната сключена сделка (около средата на м. октомври) беше при цена 850 лв./т. Опитите преди десетина дни борсовата цена на слънчогледа да надмине 900 лв./т нямаха успех.

През изминалата седмица се търгуваха активно и в големи количества всички видове енергоносители, в т.ч. дизелово гориво, бензини, мазут, газьол.

Очаква се до края на годината да бъде принципно изяснен въпросът за създаването на електроенергийна борса, вкл. къде ще бъде организирана тя – към Националната електрическа компания (НЕК) или търговията с електроенергия ще се извършва на ССБ, казаха за Investor.bg запознати.

*Всички посочени цени са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още