IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 ноември

08:05 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 ноември
БСП печели в 9 града, ГЕРБ - в 7, СДС - в 2
в. Сега

ГЕРБ и БСП печелят най-много кметски места в областните градове и на втория тур на местните избори, показаха прогнозните резултати на социологическите агенции снощи. Партията на Бойко Борисов добави в актива си кметските места Бургас, Видин, Враца, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Габрово. На първия тур ГЕРБ победи в София, Пловдив и Добрич. "По цялата магистрала "Тракия" - от София до морето, може да се пътува в общини на ГЕРБ", похвали се снощи неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Станишев трябва да поиска предсрочни избори, които да се проведат напролет, защото вотът на хората вече е друг в България", смята Борисов.

ГЕРБ ще има кметове и в 18 от районите на София. Останалите места бяха спечелени от десните кандидати на "Алианс за София". Социалистите не успяха да се наложат в нито един район на столицата. Освен Варна и Смолян, които станаха червени от раз, БСП спечели кметските места в Русе, Благоевград, Ловеч, Пазарджик, Силистра, Разград, Търговище, Перник, Шумен. До късно снощи социалистите се надяваха да обърнат резултата във Враца и Стара Загора, където червеният кандидат изоставаше с минимална разлика.

Строителен гигант излиза на борсата
в. Стандарт

Най-голямата родна строителна компания обмисля да излезе на борсата. Това каза специално за "Стандарт" шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов. Разглеждаме идеята, но все още няма решение на Управителния съвет, обясни той. Книжата на фирмата със сигурност няма да се търгуват на борсата поне до Нова година, категоричен е той.

Двоен скок на данък сгради
в. Сега

Данък сгради, налогът при дарение и наследство, както и при придобиване на имущество по възмезден начин може да са максимум 2 пъти по-високи от тазгодишните. Това са част от промените, които Министерството на финансите предлага в Закона за местните данъци и такси. Сега данък сгради е 1.5 промила върху данъчната оценка на имота, а догодина няма да е повече от 3 на 1000 върху оценката. През 2008 г. не се предвижда покачване на данъчните оценки.

Данъкът върху леките автомобили пък ще се вдигне 3 пъти. За нова кола с мощност 70 киловата налогът за 2008 г. ще се определи в диапазона от 105.84 до 317.52 лв.

"Хилд": Продължаваме да подписваме договори
в. Дневник

Продължаваме да подписваме договори, интересът към продуктите ни дори расте през последните дни. Това каза изпълнителният директор на "Хилд България" Диляна Георгиева на пресконференция на компанията, чиято дейност беше обявена за незаконна от Комисията по финансов надзор (КФН) в средата на миналата седмица. Финансовият регулатор обяви, че дейността на "Хилд" може да се извършва само от животозастрахователни компании, а тази позиция беше подкрепена и от застрахователната асоциация. Впоследствие се оказа, че проверка на предлаганите от "Хилд" продукти прави и Комисията за защита на потребителите. Очаква се в спора застрахователна дейност ли извършва "Хилд" тази седмица да се намеси и прокуратурата.

"Договорите, които сключва "Хилд", са нотариални за покупко-продажба на имот с допълнителен договор за възникващите отношения, при което плащането на цената е разсрочено на пожизнени месечни вноски", каза още Диляна Георгиева. Позовавайки се на становището на юристи, чиито имена ще бъдат официално обявени тази седмица, тя изтъкна още, че премията по застрахователен договор винаги е парична сума, а при "Хилд" става въпрос за прехвърляне на имот.

Прокуратурата проверява сделката за "Слатина Булгарплод"
в. Дневник

Софийската градска прокуратура проверява параметрите на сделката за продажбата на тържището "Слатина Булгарплод", съобщиха от прокуратурата и общината. "Има някои нарушения, но на този етап не бих искал да коментирам", заяви пред "Медиапул" градският прокурор Николай Кокинов. Проверката е започната след публикации в медиите. По информация на "Дневник" обаче никой от членовете на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация, който одобри сделката, не е викан в прокуратурата за обяснения. Междувременно част от надзорниците отново ще станат съветници, избрани с листите на ГЕРБ, БСП, СДС и ДСБ.

Най-голямото на Балканите тържище за плодове и зеленчуци беше купено от консорциум "Слатина Булгарплод" за 75.4 млн. лв. Договорът все още не е сключен, защото не е изтекъл законовият едномесечен срок, в който другият кандидат - "Химимпорт финанси", има право да обжалва. Дружеството на ТИМ даде с 400 хил. лв. по-ниска оферта. На практика и двете фирми са от кръга на варненската група. Според фирмените регистри консорциумът, създаден специално за конкурса, е собственост на фирмите "Миладжо" на Михаил Младжов и "Новико норд" на холдинг "Нов век". Приватизационният холдинг и "Химимпорт финанси" са регистрирани на един и същ адрес. ЦКБ, известна като банката на ТИМ, обслужва компанията, а освен това "Химимпорт" е дал кредит на "Нов век".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още