IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Превозваме 8% от товарите по суша в Черноморския регион

Най-голям в Черноморския регион е обемът на превозените товари от турските камиони (39%), следвани от руските (31%) и украинските (9%

15:24 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Превозваме 8% от товарите по суша в Черноморския регион
Българските тежкотоварни автомобили превозват около 8% от товарите на територията на 12-те страни от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), сочат данните на Съюза на асоциациите за международни превози от страните от ЧИС за първото полугодие на 2007 г.

Най-голям в Черноморския регион е обемът на превозените товари от турските камиони (39%), следвани от руските (31%) и украинските (9%), а нашите превозвачи се нареждат на четвърто място.

Данните за търговията между страните от ЧИС за периода януари-юли показват, че външнотърговският ни стокооборот с Русия възлиза на над 2,02 млрд. долара, този с Турция е близо 2 млрд. долара, а с Гърция – около 1,5 млрд. долара. Като цяло в парично изражение, 37% от външната търговия на България за първото полугодие е със страните от Черноморския регион.

Изследване за страните от ЧИС показва, че ако за базова година се приеме 2003 г., то за периода до 2006 г. включително обемът на търговията между 12-те страни е нараснал 2,2 пъти, а времето за чакане на камионите на границите се е увеличило с почти 5%.

За същия период времето на чакане на камионите от страните от ЧИС на границите с трети страни (най-вече от ЕС) е скочило 5 пъти, а обемът на търговията с тях е нараснал около 1,9 пъти. От асоциациите на международните превозвачи намират известна зависимост между двата показателя, защото излишното задържане на камионите на границите оскъпява превозите.

В ОЧИС влизат България, Русия, Румъния, Турция, Гърция, Украйна, Сърбия, Албания и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още