IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чехия не ограничава трудовия пазар за българи, само актуализира законите си

В Чехия по настоящем протича процес по приемането на изменение и допълнение на Закона за заетостта

15:31 | 01.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Чехия не ограничава трудовия пазар за българи, само актуализира законите си
Чехия в никакъв случай не ограничава достъпа на български граждани до трудовия си пазар, се казва в изявление на посланика на Чехия в България Мартин Клепетко по повод информация в някои от българските медии, че в Чехия тече процес по приемането на закон, който ще ограничи достъпа на гражданите на България и Румъния до чешкия пазар на труда.

В Чехия по настоящем протича процес по приемането на изменение и допълнение на Закона за заетостта, се обяснява в изявлението. В досегашния вариант на закона, съобразен със законодателство на Европейския съюз, Чехия запазваше правото си да приеме реципрочни мерки спрямо тези страни членки на ЕС, които ограничават свободния достъп до трудовия пазар на чешките граждани, както и правото, в случай на сериозно нарушение на трудовия пазар поради прекомерния наплив на граждани от някоя от новоприетите 10 страни-членки, да бъде ограничен свободният достъп до трудовия пазар за граждани на тези нови страни-членки, ако спрямо тях същото е направила някоя от старите страни-членки на ЕС.

Понеже текстът е от 2004 г. изменението и допълнението на Закона за заетостта разширяват правната рамка на възможната реакция при извънредно положение на трудовия пазар на Чехия освен спрямо гореспоменатите страни-членки на ЕС и спрямо новоприетите България и Румъния, както и спрямо всички бъдещи нови страни - членки на ЕС.

От приведеното става ясно, че в никакъв случай не става дума за ограничаване на достъпа на българските граждани до трудовия пазара в Чехия. Напротив, чешки фирми проявяват голям интерес да наемат български работници, а чешкото правителство дори обмисля нови насърчителни мерки за наемане на чуждестранни работници за чешкия пазар на труда, се казва още в изявлението.

По данни на чешкото Министерство на труда и социалната политика през юни 2007 г. в Чехия официално са работили 3239 български граждани и 2126 румънски, което е почти два пъти повече спрямо предходната година. Търсени са най-вече работници в промишлеността, напр. във фирма Foxconn, която развива дейност в областта на електротехниката, работят 150 българи. Редица българи работят и на много по-висококвалифицирани работни места, например в областта на IT.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още