IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булярд Корабостроителна Индустрия предаде кораб по поръчка на БМФ

Корабът с име “Пирин” e 21 000 тонен за насипни товари и е на стойност 16,5 млн. евро

15:49 | 01.11.07 г.
Булярд Корабостроителна Индустрия предаде кораб по поръчка на БМФ
Булярд Корабостроителна Индустрия, дъщерно дружество на Индустриален холдинг България, предаде втория кораб от поръчката на Параходство БМФ, съобщиха от ИХ България.

Корабът, наречен “Пирин”, e 21 000 тона и е предназначен за насипни товари. Стойността му е 16,5 млн. евро.

Дължината на „Пирин” е 168,5 метра, а ширината – 25 метра. Плиткото газене от 8,51 метра ще даде възможност на „Пирин” да плава дори и по големите реки на Южна Америка.

"Пирин” е вторият пореден кораб от поръчката на БМФ, подписана преди две години. В голямата докова камара на Булярд Корабостроителна Индустрия е заложен трети кораб по тази заявка – 42 000 тонен за насипни товари. Той ще бъде същият като предадения вече кораб „Стара планина”.

През август 2007 г. БМФ и Булярд Корабостроителна Индустрия подписаха втори договор за изграждане на три нови кораба за насипни товари. Първият – 21 200 DWT, трябва да е готов до края на 2009 г., а другите два – по 55 500 DWT, ще бъдат предадени в края на 2011 или началото на 2012 година. Договорите са на обща стойност 88,2 млн. евро.

Между 29 октомври и 9 ноември 2007 г. протича търговията с правата на Индустриален холдинг България. Увеличаването на капитала на ИХБ ще бъде реализирано с цел да се финансират инвестиционни проекти на дъщерни дружества, като средствата ще се насочат основно в морски транспорт и пристанищна дейност.

Основните инвестиции към 2007 г. са в морски бизнес – корабостроене, пристанищна дейност, морски транспорт, машиностроене и речни круизи. По-голямата част от средствата от увеличението на капитала ще се инвестират в строителство на три нови кораба собственост на ИХБ, които са поръчани в Булярд Корабостроителна индустрия.

С останалата част ще се финансира частично проект за разширяване и модернизиране на пристанищния терминал на КРЗ Порт – Бургас. Проектът е на стойност 23 млн. лева и е залегнал в Националната програма за развитие на българските пристанища.
Книжата на ИХ България днес поевтиняха с 0,61% до 14,64 лв., като по позицията минаха 8 055 лота.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още