IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАЛИП призовава за санкциониране на манипулациите на БФБ

В писмо до КФН от 31 октомври 2007 г. БАЛИП посочва, че ръстът на цените на ограниченото предлагане от публични компании придобива обезпокоителни размери

13:20 | 01.11.07 г.
БАЛИП призовава за санкциониране на манипулациите на БФБ
Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) е отправила писмено предложение към Комисията за финансов надзор (КФН) за предприемане на сериозни мерки, чрез които да се преодолее дисбалансът между обема предлагани за търговия книжа на капиталовия пазар и свободния ликвиден ресурс, склонен към такъв род инвестиции. Този дисбаланс води до обезпокоителната тенденция за надценяване на компаниите на Българска фондова борса, съобщиха от БАЛИП.

В писмо до КФН от 31 октомври 2007 г. БАЛИП посочва, че ръстът на цените на ограниченото предлагане от публични компании придобива обезпокоителни размери. Общността на инвестиционните посредници обръща внимание на регулаторния орган към някои тревожни тенденции, които се отразяват манипулативно на пазара и следва да предизвикат сериозна инициатива в регулацията.

Интересът към първичните публични предлагания се преекспонира чрез пропуски в процедурите, като в последния случай с IP0-то на Трейс Груп Холд се стигна до мащаби на истерия, смятат от асоциацията. Стойностите на съотношението между цена на акцията и печалбата от нея (коефициент P/E) за много от позициите към юни 2007 г. вече са екстремни - трицифрени и дори четирицифрени.

Средните коефициенти цена/възвръщаемост при основните индекси на БФБ към края на октомври 2007 г. варират от 30 при SOFIX до над 185 при BG40. Сред инвестиционната общност съществува убеждение, че някои цени на нисколиквидни дружества са поддържани манипулативно с цел преоценка на портфейли и изкуствено завишаване на резултати, като това се допуска дори от колективни инвестиционни схеми, които са в санкция от регулаторния орган, е становището на БАЛИП.

Според БАЛИП екстремни крайности се забелязват и при провеждането на добра корпоративна политика от компаниите на борсата - от пълно пренебрежение към задълженията си за прозрачна и публична информация до прекалено насищане с „добри новини”, които подвеждат непрофесионалните инвеститори на пазара.

БАЛИП посочва, че е очевидно засилването на манипулативната роля в рекламната дейност на публични компании и взаимни фондове, които акцентират върху постигнати резултати за минали периоди при отсъствието на еквивалентни послания, че постигането им в бъдеще не е толкова сигурно.

Считаме, че КФН като регулаторен орган, който следва да реагира в интерес на всички участници на пазара, има нормативно дадената възможност да следи и санкционира пазарните злоупотреби с финансови инструменти, вкл. манипулирането на пазара на финансови инструменти, така че да осигури еднакви условия за всички участници на пазара”, се посочва още в писмото на БАЛИП до регулаторния орган, като уточнява конкретни механизми, които следва да бъдат прилагани от КФН за преодоляване на негативните ефекти от нездравословния дисбаланс на пазара.
 
Тези механизми включват:

- промяна в действащата нормативна уредба, както и приемането на новите подзаконови нормативни актове към ЗПФИ. Следва посредниците и емитентите на Колективните инвестиционни схеми (КИС) в оздравителна програма да бъдат задължени да го отбелязват в рекламните си материали. КФН да публикува регулярно данни за ликвидността на отделните позиции (или да задължи БФБ да го прави), като тази информация се публикува в централни ежедневници, а не само на сайтовете на КФН и БФБ, които се следят от тесен кръг инвеститори. Същото да важи и за КИС и ИП в оздравителен режим и с наложени оздравителни мерки. Следва да се унифицират периодите, за които се обявява постигната доходност за КИС и за доверително управление;

- привличане на нови емитенти на пазара чрез опростяване на изискванията и процедурата към емитентите и скъсяване на сроковете за одобряване на проспекти;

- инициатива за листване на миноритарни пакети от държавните монополи;

- подобряване на гъвкавостта на посредниците и ефективността на пазара чрез промяна на изискванията в Наредба 16, така че да бъдат практически осъществими "късите" позиции и търговията на марджин. Същевременно тази промяна предоставя възможност за генериране на доходност и при низходящ тренд на пазара. Друг способ е въвеждането на деривативни инструменти, за което е необходимо изработването на подходяща практика от страна на комисията по отношение на проспектите за такива инструменти, така че тяхното съдържание да съответства на инструмента. Подобни мерки трябва да се вземат едновременно с допълване на изискванията за капиталова адекватност на посредниците, които извършват подобен род сделки;

- подобряване на ефективността на пазара чрез разрешаване (след 1 ноември 2007 г.) на интрадей търговията с едни и същи позиции, тоест покупка и продажба на акции в рамките на един ден. При търговия единствено на налични в ЦД книжа, при настоящите сетълмънт условия t+2, се отнема гъвкавост от пазара. В допълнение само еднократно се отнема ликвидност от пазара, но се блокира практически възможността пазарът да бъде в каквато и да е форма ефективен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още