IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Включиха шести блок на АЕЦ Козлодуй след проверка на АЯР

В 9 часа тази сутрин мощността на блока достигна 75% и ще продължава да се повишава

10:59 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Включиха шести блок на АЕЦ Козлодуй след проверка на АЯР
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в енергийната система на страната в 21:00 часа на 30 октомври след извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от атомната централа.

В 9 часа тази сутрин мощността на блока достигна 75% и ще продължава да се повишава в съответствие с графика на Централно диспечерско управление (ЦДУ) към Електроенергиен системен оператор (ЕСО) ЕАД – София.

Шести блок бе спрян за планов годишен ремонт в началото на септември. По време на престоя успешно бяха извършени предвидените ремонтни дейности и планираните мерки от последния етап на Програмата за модернизация на 5 и 6 блок, както и профилактика на оборудването. Реакторът на 1000-мегаватовия блок бе презареден със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания.

Пети блок днес работи с натоварване 100%, съгласно графика на ЦДУ.

След приключването на годишния ремонт на шести блок в навечерието на зимния сезон общата мощност на АЕЦ “Козлодуй” ще осигурява 2 000 мегавата за енергийната система на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още