IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 31 октомври

08:13 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 31 октомври
Анализатори: И през 2008 г. България няма да влезе в чакалнята на еврото
в. Дневник

България няма да влезе във валутния механизъм за подготовка за членство в еврозоната преди 2009г., за разлика от досегашните очаквания това да стане през 2008г. Механизмът ERM изисква кандидатът да остане в него две години преди да изостави националната си валута. Това означава, че българския лев може да бъде сменен с еврото най-рано през 2011г. Или 2012 г. Това сочи допитването на агенция Ройтерс до група анализатори, което се провежда веднъж на 6 месеца.

Съгласно него Словакия е на правилен път и ще приеме еврото през 2009г., но повечето от големите източноевропейски икономики забавят реализирането на този си проект.
От 20 отговорили на въпроса кога България ще влезе в ERM-2 повечето са се спрели на 2009г., но има и такива, посочили 2013 г.

Шест гиганта в битка за имотите на Коч
в. Стандарт

Наши и чужди наддават за бензиностанции “Опет”

Шест родни и чужди гиганта наддават за бензиностанциите "Опет" на турската фамилия Коч. Както "Стандарт" вече писа, сред участниците е "ЛУКойл България", откъдето официално потвърдиха участието си в процедурата. Документи за участие са купили още най-големият дистрибутор на горива у нас "Петрол", OMV България, "Еко Елда", румънската "Ромпетрол" и "Химимпорт". Последните обаче са се отказали от участие. В момента процедурата е на етап закупуване на меморандуми, а след това кандидатите ще подадат и предварителните си оферти.

Инвестиционните посредници ще проучват клиентите си
в. Дневник

Инвестиционните посредници ще са задължени да проучват своите клиенти, както и да ги информират за същността на услугите и рисковете, които произтичат от тяхното оказване. Това са част от новите права и задължения, които ще произлязат за инвестиционните посредници и техните клиенти - физически и юридически лица, от новия Закон за пазари на финансови инструменти. Макар че той влиза в сила от утре, реално посредниците ще имат срок от няколко месеца да приведат дейността си в пълно съответствие с неговите разпоредби. Това стана ясно след срещата между представители на Комисията за финансов надзор и инвестиционни посредници, на която бяха представени именно настъпващите новости.

Бюджет 2008 оряза парите на чиновниците
в. Сега

Бюджетът за 2008 г. е сериозно повлиян от социалните вълнения и обществените настроения в страната. В сравнение с тази година разходите за държавната администрация ще бъдат съкратени с 12%, а ще бъдат увеличени парите за образование, наука, здравеопазване и пенсии. Бюджетът бе обсъден вчера от тройната коалиция, а днес ще бъде внесен в Народното събрание. На среща на лидерите на БСП, НДСВ и ДПС бе решено до 2 седмици отделните ведомства да направят анализ за цялостно реформиране на публичния сектор и свиването му с 12%.

"Правителството подкрепя общественото чувство, че бюрокрацията е набъбнала и е невинаги ефективна", заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера. "Където трябва, звената ще се увеличат, както е при кандидатстването по еврофондовете. Но където не е нужно, трябва да има решителни съкращения", смята министърът. Той не скри, че ще трябва да се избира - или съкращения, или по-ниски заплати. Всяко ведомство само ще прецени дали да съкращава и с колко. Според зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев само в държавната администрация работят около 120 000 души. В момента на бюджетна издръжка са близо 500 000 души.

Тръгна подписка за спасяването на хотел "България"
в. Сега

Срещу превръщането на гранд хотел "България" и концертна зала "България" в мол вече тръгна подписка. Проектът, който преди дни бе подкрепен от Българската агенция за инвестиции със сертификат "първи клас", предвижда да се разруши сегашното здание, което е архитектурен шедьовър, а на негово място да се вдигне нова 10-етажна сграда с магазини, офиси и жилищна част, което ще промени драстично силуета на булеварда, твърдят организаторите на подписката - Инициативен комитет за опазване на паметниците на културата в България.

Архитекти, историци, реставратори призовават софиянци да се включат в акцията за спасяване на уникалния комплекс "България", като посочват, че планът за мола ще погази ред нормативни уредби в опазването на паметниците на културата.

"Феста холдинг" иска собственост върху имот в Несебър по съдебен път
в. Дневник

"Феста холдинг" АД е завела съдебен иск за придобиване на собственост върху 20 дка земя в североизточната част на стария Несебър. Това съобщи пред "Дневник" Петя Славова, председател на съвета на директорите на дружеството. Искът е в резултат на решение на местния парламент за стартиране на процедура по разваляне на сделката между "Феста холдинг" и община Несебър за строителството на делфинариум в старата част на града.

През 2004 г. общинският съвет гласува предложението за изграждане на това място на атракционен комплекс с делфинариум, а година по-късно тогавашният кмет Николай Трифонов откри процедура по продажба на имота в старата част на града. "Феста" спечели конкурса и подписа предварителен договор с общината до приключване на съгласувателните процедури с НИПК. "Платила съм за земята 5 млн. лв., инвестирала съм в разкопки и съм финансирала изцяло изготвянето и многократното коригиране на подробния устройствен план, ето защо общината трябваше отдавна, независимо от тези забавяния, да приключи сделката", добави Славова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още