IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 1,8 млн. евро са отпуснати по ФАР за клъстери

Към сумата от програма ФАР се прибавя национално финансиране в размер на 600 хил. евро

10:46 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 1,8 млн. евро са отпуснати по ФАР за клъстери
От програма ФАР са осигурени 1,8 млн. евро безвъзмездна помощ за подпомагане на съществуващи клъстери или за такива, които са в началото на дейността си, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия в Русе на първи информационен ден за разясняване на условията за финансиране по Програма ФАР "Инициативи за развитие на клъстери - Втора фаза".

Към сумата от програма ФАР се прибавя национално финансиране в размер на 600 хил. евро. Крайната цел на програмата е повишаване конкурентоспособността на българските предприятия.

Крайният срок за подаване на проектопредложенията по програмата е 17 декември. Клъстерът трябва да е поне от 7 фирми, регистрирани по Търговския закон, които трябва да докажат, че вече имат изградени връзки помежду си. Пред кандидатите има ограничения - помощ по програмата не могат да получат представители на отрасъл "Рибарство и аквакултури", на първично производство на селскостопанска продукция, посочена в Римския договор, на въгледобива, корабостроенето, производството на синтетични влакна и др.

Разпределяните суми ще са от 50 хил. до 200 хил. евро на един клъстер. Ако се дава максималният размер на гранта, има пари за 12 клъстера, каза представителят на Агенцията за малки и средни предприятия, цитиран от БТА. По предварителни проучвания в България са регистрирани 16 такива структури и други - около 24, твърдят, че са в процес на формиране.

Крайният срок за сключване на договорите по програмата е 28 февруари 2008 г. Година по-късно е последната дата за приключване на проектите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още