IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите на НЗОК стачкуваха един час символично

Работещите в системата на касата настояват за 60 на сто увеличение на заплатите от следващата година

14:11 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Служителите на НЗОК стачкуваха един час символично
Преговорите между оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и представителите на синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ за по-високи заплати ще бъдат в петък, заяви Багряна Маркова, председател на синдиката "Подкрепа" в НЗОК, цитирана от БТА.

От тази сутрин работещите в здравните каси протестират символично по един час на ден и не работят с граждани. Работещите в системата на касата настояват за 60 на сто увеличение на заплатите от следващата година.

Средната работна заплата на експертния персонал в районните здравни каси е под 400 лв., като максимумът е 480 лева, уточни Маркова. По думите й почти всички районни здравноосигурителни каси в страната стачкуват символично по един час на ден. Не стачкуват само Централното управление на НЗОК, столичната здравна каса и тези в Хасково и Видин, уточни тя.
 
Преговорите трябва да се насрочат от директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Управителният съвет на НЗОК е препоръчал на протестиращите да се срещнат с Общото събрание на НЗОК, обясни Маркова. От Общото събрание не получихме подкрепа и то "върна топката" към д-р Тодорова, добави Маркова.

Протестните действия по-скоро са насочени към обществото, защото трябва да има широк форум, в който да се привлече вниманието му - не ползваме луксозни офиси, не караме скъпи коли, нито получаваме високи заплати, каза още Маркова. Според Маркова здравната каса е единствената институция, която действително защитава правата на здравноосигурените граждани.
 
Тя допълни, че системата не може да задържи висококвалифицирани кадри - 374 са напуснали системата и продължават да напускат. Миналата седмица 7 човека са напуснали плевенската здравна каса, защото в работата им липсва удовлетворение и визия за развитие на системата, обясни тя. По думите й напускат лекари, информационни специалисти, икономисти. В много каси има само по един лекар, което води до занижаване на контрола на разходване на здравноосигурителните вноски на гражданите, допълни Маркова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още