IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 октомври

07:36 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 октомври
"Лукойл България" иска да купи газстанциите "Опет"
в. Дневник
 
Българският клон на руското петролно дружество "Лукойл" ще подаде оферта за газстанции "Опет", съобщи информационната агенция SeeNews. Веригата от 17 бензиностанции е управлявана от турския холдинг "Коч". Процедурата все още не е финализирана, обяви говорител на "Лукойл". От холдинга "Коч" засега не коментират сделката.
 
Турската група управлява станциите за природен газ от 2003 г. насам. В България операциите се водят от дружеството "Опет Айгаз България" (Opet Aygaz Bulgaria). В началото на годината "Коч холдинг" се отказа и от търговската си верига в България. Компанията спря операциите на веригата си "Мигрос", която у нас държеше магазините "Рамстор".
 
Лихвоточката стана 6 стотинки
в. Сега
 
От 1 септември срещу една лихвоточка гражданите вече получават 6 ст. Това е решил управителният съвет на Националния компенсационен жилищен фонд, съобщи пред "Сега" неговият изпълнителен директор Гаврил Митов. Повишението ще е второ за годината. До 1 април спестовните числа се осребряваха срещу 4 ст., а след това - срещу 5 ст. Фондът е намерил пари за индексацията, тъй като все по-малко българи се вместват в законовото изискване да нямат имущество над 15 000 лв. Ако отговарят и на останалите условия в закона, гражданите, които към края на 1990 г. са имали жилищно-спестовни влогове в ДСК, попадат в т. нар. "окончателни списъци". В такъв случай те могат да си получат компенсацията, ако купят жилище или започнат да строят такова.
 
За полугодието фондът е компенсирал притежателите на 1441 влога, каза още Митов. Средно хората са получили по 3785 лв., които са крайно недостатъчни за покупка на жилище или строеж. За сравнение през 12-те месеца на миналата година фондът осребри 4420 влога.
 
Всеки трети лев отива за бедните
в. Стандарт
 
Всеки трети лев от бюджета за 2008 г. ще отиде за бедните. Над 7,6 млрд. лв. са предвидени за пенсии, обезщетения за безработица и социални плащания. Това представлява 30% от всичките разходи на хазната за следващата година. Днес управляващата коалиция ще разгледа проекта на бюджет за 2008 г. Последният срок за одобрение на проекта от Министерския съвет и внасянето му в парламента е сряда, 31 октомври. През 2008 г. най-много ще се увеличат парите за пътища и учители. Инвестициите в пътищата на страната ще бъдат 1 млрд. лв. Средствата, които догодина ще се налеят в асфалт, са рекордни за България. Голяма част от тях ще дойдат от фондовете на Европейския съюз.
 
Самолетите ще кацат в София при рехава мъгла
в. Дневник
 
Проблемът с кацането на самолетите на летище София при мъгла е частично решен, след като през септември аеропортът получи по-висока категория от Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация", съобщи шефът й Захари Алексиев. Новата писта е преминала изпитателния период за получаване на втора категория и е била сертифицирана.
 
Това означава, че самолетите ще могат да се приземяват при 30 м вертикална и 350 м хоризонтална видимост. Миналата година на няколко пъти мъгли затвориха летището и се наложи кацанията да стават в Пловдив, Варна, Бургас и дори Солун или самолетите да се връщат обратно заради липсата на система.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 29.10.07 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още