IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха договора за строеж на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2

Kъм момента обаче още не е изцяло решен въпросът за отчуждаването на терените, необходими за строителството на инфраструктурата

12:28 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха договора за строеж на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2
Министерството на транспорта в лицето на зам.-министъра Весела Господинова и представители на ръководството на испанската фирма FCC Construccion подписаха днес официално договора за строителство на прилежащата инфраструктура на моста Видин-Калафат (Дунав мост 2).

Стойността на договора е 62,6 млн. евро. Срокът на изпълнение е общо 36 месеца, т.е. до края на 2010 г. 24 месеца ще бъде реалното строителство, а 12 месеца са гаранционен срок за отстраняване на евентуални дефекти.

Основните строителни работи, които предстоят, са изграждане на 15 км единична жп линия, включително контактната мрежа, осветление и т.н., изграждане на международна товарна гара, рехабилитиране на пътна гара, 4 транспортни връзки на две нива и 8 пътни моста.

Днес бе подписан и договорът между Министерство на транспорта и консорциум с водеща фирма английската High-Point Rendel за надзор на строителството на прилежащата инфраструктура на моста на българска територия.

Стойността на договора е 2,7 млн. евро, а срокът на изпълнение – 37 месеца. Договорът предвижда непосредствен контрол от страна на консорциума на всички строителни работи с оглед те да бъдат извършени съгласно строителните спесификации, услуги по проверка и изпитване, сертифициране на междинните и крайното плащане, потвърждаване на изпитателните работи по време на строителството и др.

На въпрос на Investor.bg от министерството заявиха, че вече са започнали преговорите с фирми подизпълнители на строителството на прилежащата инфраструктура, като част от тях са български. Очаква се подизпълнителите да бъдат поне няколко предвид естеството на строителните работи.

Към момента въпросът за отчуждаването на терените, необходими за строителството на прилежащата инфраструктура не е разрешен изцяло, отговори на друг въпрос на Investor.bg Весела Господинова. Останали са още 20 терена, за които се водят преговори за отчуждаване. По думите на Господинова на 5 ноември транспортното министерство ще получи оценката на независим оценител за стойността на терените, така че се очаква до края на годината този въпрос да бъде решен. Всички тези терени са на територията на община Видин и част от тях са собственост на самата община, каза зам.-министърът. Отчуждаването на терените е забавило с около 2 месеца подписването на договора за строителство на прилежащата инфраструктура, посочи тя.

Що се отнася до строителството на самия мост Господинова заяви, че към момента са приключили геологопроучвателните работи и почти е завършило проектирането на чертежите. Очаква се реалното строителство от българска и румънска страна да започне през ранната пролет на 2008 г. и да приключи до края на 2010 г. Изпълнител на строежа на моста отново е FCC.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още