IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 октомври

07:57 | 26.10.07 г.
Преглед на печата за 26 октомври
Лекари и поети с по-ниски данъци
в. Стандарт
 
Лекари, адвокати, журналисти, поети, писатели и художници ще плащат по-малко данъци през 2008 г. Хората на изкуството реално ще внасят в хазната налог от 6%. На всеки 100 лв., получени от продажбата на изобретения и произведения на изкуството, 40% ще се признават за нормативни разходи. Върху останалите 60 лева ще се плаща 10% плосък данък. Така в хазната ще влизат точно 6 лв. Това предвижда докладът по бюджета за 2008 г., който е изпратен за съгласуване между ведомства и неправителствени организации. Сета върху 70% от доходите от изобретения и произведения на изкуството не се плащат налози. Но върху останалите 30% се начислява данък между 20 и 24%, според размера на дохода.

Баш майстори взимат петдесетачка на час
в. Стандарт
 
Баш майстор ще ви иска между 35 и 50 лева на час, ако дойде да направи ремонт у дома. Между 1000 и 1300 лева на месец си докарват строители в родните курорти. Шефовете на дюлгерите пък взимат средно по 120 лв. на ден. Това обяви председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов. Официално заплатата в строителството се вдига с 11% годишно, посочи той. Браншът е определил най-високия минимален осигурителен праг за страната от 500 лв. Заетите в строителството растат с 14% на година, като сега са официално 183 000. През 2007 г. в строителството се очаква да бъде извършена работа за 11 млрд. лв. За година са закупени техника и оборудване за 900 млн. лв.
 
Митничарите изхарчили 1 милион за командировки
в. Новинар
 
Над 1 млн. лв. е изплатила за командировки на служителите си Агенция "Митници" през 2005 г. Това пише в доклад на Сметната палата от одита на финансовото управление през 2004 и 2005 г. През предходната година митничарите са похарчили за командировки 686 786 лв.
За периода 2000-2005 г. Агенция "Митници" е сключила 57 договора за наем. В 81% от случаите договорите са сключвани от директори на РМД-та и началници на митници, вместо от директора на ведомството. В 39 случая имотите са използвани след изтичане на договора за наем. Освен това никъде не са проведени нови процедури за промяна на цената за отдаване на имота под наем, за да отговаря тя на пазарната.
 
Руските туристи ще получават лесно визи през цялата година
в. Сега
 
"Руските туристи ще получават визи за България по облекчен режим през цялата година", това обеща зам.-министърът на външните работи Милен Керемидчиев на среща с представители на Съюза на инвеститорите в туризма.
Досега облекченият ред важеше само за летния сезон. През другото време на годината документите на руските граждани минаваха през съгласувателен режим в българското Министерство на външните работи, което отнемаше от 3 до 7 дни. За да не се спира потокът на туристи от Русия, скоро ще се въведе промяна, според която желаещите да дойдат на почивка у нас ще вземат визи, без да чакат те да бъдат одобрени от нашето външно ведомство, освен задължителната сверка със списъка на хората, за които има забрана да влизат в България. Освен това новата възможност ще важи само за пътувания, организирани от лицензирани туроператори.
 
Високите общински такси се оказаха незаконни
в. Сега
 
Драстичната разлика между таксите за търговия с алкохол и тютюн в заведенията на София и други големи градове се дължи на закононарушение. За разлика от столицата Варна, Бургас, Благоевград, Пловдив не са се съобразили с промени в Закона за местните данъци и такси. Както "Сега" писа, годишната таксата за търговия с алкохол в заведенията в София е 200 лв., докато в други градове стига до 5000 лв. Високите суми са били възможни по стария закон, където са били фиксирани според категорията на заведението. След 2003 г. обаче размерът на таксата се изчислява според разходите за контрол на съответната дейност, осъществяван от общината.
 
"Муудис" занижи перспективата пред рейтингите на "Кремиковци"
в. Дневник
 
Агенция "Муудис" понижи перспективата по рейтинга на "Кремиковци", който е Caa1 до негативна, предадоха информационните агенции. В съобщение на "Муудис" се казва, че оперативните резултати на "Кремиковци" остават стабилни, като подкрепа затова са оказали преструктурирането на компанията и добрите условия на международния пазар през първата половина на годината. Въпреки това обаче компанията няма да успее да оправдае очакванията за годишна печалба преди данъчно облагане, лихви и обезценки (EBITDA) в размер на 130 млн. долара заради по-ниска доходност от реализираната продукция през първата половина на годината.
 
Стъклена вата мъчи село край "Марица-изток 1"
в. Дневник
 
Жителите на старозагорското село Обручище се оплакаха в четвъртък, че близко сметище, на което се изхвърлят стъклена вата и други промишлени отпадъци от ТЕЦ "Марица-изток 1", замърсява въздуха и е станало причина за заболявания на хората. Според председателя на инициативния комитет Иван Габровски депото е незаконно и е на 700 м от къщите. Собственик на ТЕЦ "Марица-изток 1" е американската компания АЕS.
По думите на хората около 65 хил. кубика отпадъци са пренесени от 3 април досега с открити камиони, при което частици от стъклената вата се разстилат из селото. След протести депото е било покрито с 20 см пръст, която обаче се отмива от дъждовете.

Швейцарци правят мебели в Бяла
в. Дневник
 
Стандартизирани дизайнерски мебели за всекидневни и спални помещения, кухни и хотелско обзавеждане по поръчка, произвеждат швейцарски предприемачи в Бяла. Мебелната фабрика "АртеБяла" беше официално открита в края на миналата седмица. "АртеБяла" ООД е основана през 2005 г. от Томас Клайнер и Реция Шмид.
Производството е организирано на площ от 4850 кв.м, на които са разположени изложбени зали, администрация, планов отдел и социални помещения. В мебелната фабрика в момента работят 30 души, като целта е до края на 2008 г. броят им да се увеличи до 60, а до 2010 г. да достигне 100 души, заяви управителят на "АртеБяла" Томас Клайнер.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още