IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летище Русе ще се дава на концесия

Средствата, които трябва да бъдат вложени през следващите години, за да работи нормално летището, ще са няколко десетки милиони евро

15:35 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Летище Русе ще се дава на концесия

Открива се процедура за концесионирането на гражданско летище Русе, реши днес Министерски съвет. 

От ръководството на летището коментираха за Investor.bg, че практически то не функционира от 2000 г. В периода 1991 г.-2000 г. летището е било военно, като в определени случаи е приемало и граждански товарни самолети. През 2000 г. летище Русе е закрито като военно, а през 2005 г. собствеността му е прехвърлена на Министерството на транспорта.  

Летището има пътнически терминал, а в случай че бъдещият концесионер предвижда обслужването и на карго (товарни) самолети, има възможност за строителство на товарен терминал, тъй като авиопортът разполага с прилежаща земя от 2 000 дка.  

В зависимост от големината на самолетите, които ще приема летището, е възможно да се наложи частична реконструкция на пистата. Бъдещият концесионер ще трябва да си осигури и необходимото навигационно оборудване и аварийно-спасителна техника, като техният вид и сложност зависят от големината на очаквания трафик. 

По предварителни изчисления средствата, които трябва да бъдат вложени през следващите години, за да работи нормално летище Русе, ще са няколко десетки милиони евро, смятат запознати.

Срокът на концесията по закон може да бъде определен максимум на 35 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още