IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка и ЕИБ ни заемат 470 млн. евро за модернизиране на пътища

Близо 2 хил. км пътна инфраструктура ще бъдат модернизирани с отпуснатите средства

15:19 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка и ЕИБ ни заемат 470 млн. евро за модернизиране на пътища
Близо 2 хил. км пътна инфраструктура ще бъдат модернизирани със средства от Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на обща стойност 470 млн. евро, съобщиха от кабинета.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира заемно споразумение със Световната банка по "Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура" и финансов договор с ЕИБ по проекта "България-Транзитни пътища 5". Целта е повишаване на качеството и безопасността на движение по пътищата, което ще рефлектира и върху развитието на икономиката и туризма в регионите.

Общата стойност на "Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура" е 120 млн. евро. От тях 90 млн. евро са заем от Световната банка, а 24 млн. евро са национално съфинансиране. По него ще бъдат модернизирани около 450 км пътна инфраструктура от първокласната, второкласната и третокласната мрежа. Те са в направленията Видин-Лом, Видин-Брегово, Видин-Кулата, Враца-Мизия, Ловеч-Троян, Исперих-Дулово, Попово-Търговище, Варна-Добрич, Шумен-Ямбол, Етрополе-Златица, София-Пирдоп,
Петрич-Гоце Делчев, Котел-Ямбол и др.

До 380 млн. евро ще ни предостави Европейската инвестиционна банка по проекта "България-Транзитни пътища 5". Националното съфинансиране е до 325 млн. евро. С тези средства ще бъде модернизирана около 1535 км пътна инфраструктура.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още