IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

При над половината от обществените поръчки има корупционен натиск

Преобладават случаите, когато документацията по обществената поръчка се изготвя така, че да е изгодна за даден кандидат, смятат експерти

13:02 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
При над половината от обществените поръчки има корупционен натиск

При 50-90% от случаите, когато се възлага изпълнението на проекти или услуги по Закона за обществените поръчки в България, има корупционен натиск, сочат социологически проучвания“. Това каза по време на конференция Людмил Спасов от Дирекция „Одит на средствата от ЕС“ в Министерството на финансите.

Той посочи, че неслучайно, във връзка с нарушения при възлагане на обществени поръчки при усвояване на средствата от ЕС през миналата година Европейската комисия е наложила глоби на Гърция от 700 млн. евро, а на Великобритания – в размер на 500 млн. евро.

У нас се констатира, че докато преди няколко години нарушенията при възлагане на обществени поръчки са се изразявали в манипулиране на оценките на кандидатите, участващи в конкурса, сега преобладават случаите, когато документацията по обществената поръчка се изготвя така, че да е изгодна за даден кандидат.

Най-фрапантни са случаите, когато се възлага изпълнението на даден проект, без изобщо да е проведен конкурс за обществена поръчка. Тогава сключеният договор е нищожен и не би трябвало да се изпълнява – а ако се изпълни, всяка от страните би следвало да върне получените средства.

Измама може да бъде извършена още с обявлението за обществена поръчка и документацията за него, като се посочат неясни, непълни или подвеждащи критерии за избор на изпълнител на поръчката.

Ще се отнася до процедурата, при извършване на конкурса според Спасов важно е хората, участващи в комисията, да бъдат квалифицирани и да имат ротационен принцип, за да няма конфликт на интереси.

Сигнал за нередности по време на конкурса би могло да бъде и необосновано прекратяване на обществената поръчка, което би могло да е резултат от това, че не е предпочетен даден кандидат.

От друга страна пък, за да не бъдат измамени, възложителите на обществена поръчка би трябвало да включат в договора за възлагане и съответните неустойки, ако той не бъде изпълнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още