IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 октомври

08:21 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 октомври
Парите от търговия с права ще се освобождават по-бързо
в. Дневник

Централният депозитар е приел изменения в правилника си, които позволяват по-бързо приключване на сделките с търговия с права за участие в увеличението на капитала на публичните дружества и съответно получаване на парите от тях. Това съобщи във вторник пред "Дневник" Любомир Христов, изпълнителен директор на депозитарната институция.

През август от Комисията за финансов надзор съобщиха за несъответствие между правилника на ЦД и Закона за публично предлагане на ценни книжа, от които се получаваше допълнително задържане на парични средства, които иначе инвеститорите биха могли да използват по-рано. Проблемът беше, че според правилника на ЦД средствата от продажба на права постъпваха по сметка на стария им собственик едва при вписване на увеличението в регистъра на публичните дружества, който се води от КФН. Това обаче би трябвало да става още при вписване в търговския регистър, като разликата между двете вписвания е около 10 работни дни.

Германската верига "Лидл" се подготвя да влезе в България
в. Дневник

Близо година след като възобнови интереса си към българския пазар, германската верига за бързооборотни стоки "Лидл" отново подготвя влизането си и събира екип. Информацията става ясна от обява, с която "Лидл" търси ръководител на строителни обекти, и беше потвърдена от българския офис на компанията.

"Лидл" на няколко пъти се подготвя да влиза в България, като последното замразяване на проекта се случи през миналата година. Към края на 2006 г. от централата на веригата в Германия съобщиха, че компанията започва отново да наблюдава пазара и при удобна възможност би имала интереса да работи на него. През лятото на тази година от веригата казаха, че инвестират в терени, които са подходящи за магазините им, и се интересуват от всички градове в страната с положително демографско и икономическо развитие. "Лидл" има дългосрочен инвеститорски ангажимент, който ще създаде редица нови работни места, каза наскоро Петра Траберт, която е говорител в компанията.

Брюксел бърза с решение за “Тракия”
в. Стандарт

Брюксел бърза с решението си дали в концесионния договор за магистрала "Тракия" има нерегламентирана държавна помощ. Генерална дирекция "Транспорт" на Европейската комисия ще подготви "възможно най-бързо" становището си. Това заяви Микеле Черконе, говорител на зам.-председателя на Еврокомисията и отговарящ за транспорта Жак Баро. Причината за скоростното разследване е, че си даваме сметка за стратегическото значение на аутобана за България, допълни Черконе. Той обаче не се ангажира с крайни срокове за вземане на решение. Договорът с българо-португалското дружество "Магистрала Тракия" АД и анексът към него вече са получени от разследващите органи. Пратихме документите преди няколко седмици, обясни в понеделник строителният министър Асен Гагаузов.

Съдия №1 си тръгва с ведомствено жилище
в. Сега
 
Месец преди да изтече мандатът му като председател на Върховния касационен съд (ВКС), Иван Григоров ще се сдобие с ведомствено жилище, научи "Сега". Той е подал молба да закупи апартамента в кв. "Овча купел", където живее от години, за 180 000 лв. От ВКС потвърдиха новината.

От съда отказаха да кажат колко квадрата е жилището. Само обясниха, че по времето на главния прокурор Никола Филчев друг обвинител си е купил същия апартамент за 60 000 лв. и половината е платил с компенсаторки. Имена не бяха споменати, но фактите съвпадат с историята на зам. главния прокурор Христо Манчев. В края на 2001 г. той си напазарува апартамент от 160 кв. м в "Овча купел" за малко над 60 000 лв. и половината плати с компенсаторки.

Бюлетините на кандидатите глътнаха 1 млн. лв.
в. Сега

Бюлетините за местните избори ще струват 1 млн. лв., обяви министърът на държавната администрация Николай Василев. Най-скъпо ще излязат книжата в София - 132 хил. лв. За Разград например те ще са 15 хил. лв., а за Кърджали - 12,7 хил. лв. 667 журналисти ще отразяват вота в нощта на 28 октомври в международния пресцентър на НДК. Пресконференциите ще започнат в 21.30 ч. Първи ще говорят от БСП, след тях са НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ, "Атака", ДП и "Гергьовден". За ГЕРБ е отредено последното място, но от партията на Бойко Борисов предварително обявиха бойкот. Те все пак не са се отказали да дадат изявления, но това ще стане вероятно в някоя от другите зали в НДК, докато парламентарните партии говорят в зала 6.

Черно море коридор на престъпността
в. Новинар
 
Сто и тридесет милиона евро ще инвестира вътрешното министерство за охрана на границите до края на 2009 г. заради зачестилия незаконен трафик по вода на хора, оръжие и наркотици, заяви вчера министър Румен Петков в Бургас на среща на страните от Черноморския регион. Средствата ще бъдат вложени в т. нар. външни граници на ЕС - черноморската зона, границите с Турция, Македония и Сърбия. Предвидено е да бъдат купени 12 плавателни съда, 4 хеликоптера, 2 безпилотни самолета, високопроходими автомобили, за да се пресече незаконният трафик. Част от средствата ще бъдат предназначени за доизграждане на системата за граничен контрол и управление.
Най-късно до 20 дни ще бъдат пуснати на вода два нови кораба, които също ще охраняват морската ни граница.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още