IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две дъщерни дружества на Синергон Холдинг излизат на борсата догодина

От холдинга очакват печалба за 2007 г. колкото миналогодишната въпреки приходите от продажбата на Електроди АД

11:45 | 22.10.07 г.
Две дъщерни дружества на Синергон Холдинг излизат на борсата догодина
Две дъщерни дружества на Синергон Холдинг - Лакпром АД и Синергон хотели АД, излизат на борсата през 2008 г., заяви Бедо Доганян , председател на Съвета на директорите на Синергон Холдинг на пресконференция днес. Мероприятието бе организирано по повод реорганизацията на портфейла на холдинга и продажбата на мажоритарния дял в Електроди АД за сумата от 6,8 млн. евро в края на миналата седмица.

Листванията на Лакпром АД и Синергон хотели АД ще се осъществят през 2008 г., след като през пролетта на Общите акционерни събрания се гласуват увеличения на капитала на двете дружества със собствени средства. Методът на продажба на акциите все още не е уточнен, но е по-вероятно е публичните предлагания да са IPO-та, а не вторични, тъй като компаниите имат нужда от свежи пари, съобщиха още от холдинга.

Синергон хотели АД е бившето Новотел Пловдив АД, което притежава едноименния хотел в град Пловдив, както и три хотела в курортния комплекс Слънчев бряг. В момента дружеството преговаря за закупуването на още два градски хотела, единият от които е СПА.

Лакпром АД се занимава с производство на лаково-бояджийски продукти.

Цената на сделката с акциите на Електроди АД е предварителна, стана ясно още да днешната пресконференцията. Окончателната цена ще бъде оповестена след изготвянето на баланс към датата на продажбата - 19 октомври. Въпреки приходите от продажбата на Електроди, се очаква печалбата на Синергон за тази година да е колкото миналогодишната, заяви изпълнителният директор на холдинга Марин Стоянов.

Част от парите от продажбата ще бъдат вложени в търговията и производството на строителни материали. Топливо АД ще реорганизира своите бази, като по-непечеливишите ще бъдат отдадени за ползване чрез франчайзингови договори. Основната дейност ще се съсредоточи върху 35% от складовете, които правят 85% от оборота. От компанията възнамеряват да увеличат договорите със строители и да покрият новите строителни райони на страната, каза Щилян Стоянов, изпълнителен директор на Топливо.

„Направили сме две бензиностанции в Силистра и Плевен и в момента се изграждат още две в Поморие и Севлиево. Четирите нови бензиностанции струват 4 млн. лв. Инвестираме в този сектор, въпреки че е по-нерентабилен и с по-малък ръст, за да можем след време да го продадем на добра цена“, каза още Стоянов.

От останалите пари от продажбата на Електроди 5 млн. лв. ще бъдат вложени в Балканкерамик, където освен бетонови керемиди, ще се произвеждат павета, бордюри, плочки и др. бетонови изделия, а също така ще бъде възобновено и производството на тухли с нова поточна линия, обявиха от Синергон.

До момента са вложени 3 млн. лв. в мебелното предприятие Премиер Плевен и до края на годината инвестициите там ще бъдат увеличени до 5 млн. лв.

От ходинга съобщиха още, че са закупени два съседни парцела до този в Младост, който бе придобит в началото на тази година. Общата площ на трите парцела вече е 20 декара. В момента Синергон Холдинг и ХМС правят градоустройствен план на района и имат оферти от кандидат-купувачи на 500-600 евро на квадратен метър разгъната застроена площ. От холдинга смятат, че на мястото могат да се построят повече от 100 хил. кв. м РЗП.

От началото на днешната борсова сесия книжата на Синергон Холдинг отчитат ръст от 1,73% до средна цена от 16,51 лв. за брой.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още