IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 октомври

07:41 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 октомври
Пивоварната "Болярка ВТ" планира да излезе на борсата
в. Дневник
 
Пивоварна "Болярка ВТ" обмисля да стане публична компания и да излезе на борсата. За момента това е само идея и няма конкретни стъпки, направени в тази посока, поясни изпълнителният директор на компанията Антон Ненов.
 
Ако компанията реши да се листне на Българската фондова борса, ще бъде вторият представител от бранша на пивоварите на борсата. През лятото на тази година "Ломско пиво" стана публична компания и качи акциите си за търговия на борсата. В момента пазарът оценява "Ломско пиво" на 19.3 млн. лв. Засега няма информация кога ще бъдат предприети конкретни мерки по тези планове на "Болярка ВТ". Пивоварната е от групата на "Мел инвест холдинг". За десетте години след приватизацията на пивоварната от "Мел инвест" досега в бирената фабрика са вложени над 30 млн. евро, поясни наскоро Ненов.
 
Брюксел почва разследване за магистрала "Тракия"
в. Сега
 
Генерална дирекция "Транспорт и енергетика" на Европейската комисия започва проверка дали има недопустима държавна помощ в концесионния договор за магистрала "Тракия". В петък вечерта българската мисия в Брюксел е получила съобщението за това, както и искането държавата да предостави целия договор, включително и последните анекси към него, съобщи по БНР вчера евродепутатът Николай Младенов.
 
Известието за процедурата вероятно ще се получи от правителството днес. Причината за започването й е фактът, че кабинетът се кани да доплаща на концесионера при липса на трафик по магистралата, което би могло да съдържа елемент на недопустима държавна помощ. Фактът за пореден развенчава твърденията на управляващите, че с разрешението на Евростат отпреди 3 седмици Брюксел е дал зелена светлина за сключване на окончателния договор.
 
Армията сключи нови скандални имотни сделки
в. Сега
 
До нови смущаващи сделки, извършени от армията, успя да се добере "Сега". Най-скандалната от тях е замяната на 4475 кв.м в кв. "Южен парк" срещу 8 апартамента с обща квадратура от 710 кв.м. Имотът на военните граничи с посолството на САЩ. Там преди години имаше военно поделение, поясниха запознати.
 
Страни по сделката са МО и небезизвестната фирма НИКМИ, която успя да осъществи редица скандални замени с общински имоти в столицата и е близка до бизнесмена Славчо Христов. Оценител, избран от Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО", която стопанисва имотите на армията, е пресметнал, че и военният терен, и взетите апартаменти струват около 1 020 000 лв. Простите сметки показват, че квадратният метър на земята в района е оценен на 227 лв., а на апартаментите - на 1436 лв.
 
Компанията за строителна техника "Киров" ще построи търговски комплекс
в. Дневник
 
Компанията за строителна и подемна техника "Киров"АД  планира да изгради в Плевен най-големия за Северозападна България търговски  комплекс. Това съобщи регионалният мениджър на дружеството Калин Кьордов. Той уточни, че  центърът ще бъде предназначен за регионално търговско и сервизно обслужване. Върху площ над 1750 кв.м ще бъдат разположени шоурум, сервизна част и офис.
 
Теренът, който се намира  в жк "Дружба", беше закупен на търг от общината тази година. Според инвестиционния договор строителството трябва да приключи в началото на 2008 г. Инвестицията в построяването на комплекса ще бъде над 2.2 млн. лв.
 
Испанци влагат 5 млн. евро в мандри
в. Стандарт
 
Испанският инвестиционен фонд ГЕД ще инвестира 5 млн. евро в производствените мощности на млекопреработвателната фирма "Фама". Фондът купи 100% от компанията и вече подготвяме документацията за издаване на лиценз за износ в ЕС, каза изпълнителният директор на "Фама" Виктор Зарев. Според него няма шансове цените на млечните продукти у нас да паднат. "Само за три месеца цената на суровото мляко, което изкупуваме от фермерите, скочи от 52 ст. на 68 ст. Стойността му е 65% от цената на крайния продукт. Друг проблем пред сектора е сеенето на царевица за биогориво. Това е проблем не само у нас, но и в европейски мащаб. Намаляването на количествата на фуражите и поскъпването им безспорно рефлектира и върху цената на млякото, което купуваме", каза Зарев.
 
Политиците били заплаха за икономическата стабилност
в. Новинар
 
Няма сериозни икономически заплахи за финансовата и макроикономическа стабилност в България. Основните заплахи са политически. Около това мнение се обединиха експертите, които участваха в дискусия на институт "Отворено общество".
 
Икономиката върви добре, въпросът е може ли държавата и политиците да съсипят всичко и отговорът е "да", каза старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му, ако държавата започне да харчи много повече, отколкото има като приходи, и да раздава пари, може да се очаква влошаване на икономиката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още