IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИТ мениджърите ни са сред най-ниско платените в света

Най-добре платени са специалистите в сектора в Швейцария, Дания и Белгия

10:48 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ИТ мениджърите ни са сред най-ниско платените в света
ИТ мениджърите в България са най-ниско платените в света наред с тези във Виетнам и Филипините, като получават съответно 22 240 долара, 15 470 долара и 22 280 долара годишно, показва проучване на Mercer за заплатите в сектора през 2007.

ИТ мениджърите в Индия са четвърти в класацията отдолу нагоре със средна годишна заплата от 25 хил. долара.
 
Най-високи са заплатите за тези специалисти в Швейцария (средно 140 960 долара годишно), следвана от Дания (123 080 долара), Белгия (121 170 долара), Великобритания (118 190 долара) и Ирландия (108 230 долара).

САЩ и Канада са на 6-то и 8-мо място, като специалистите в сектора там печелят годишно съответно 107 500 долара и 93 860 долара.

Най-ниско платени като цяло са ИТ мениджърите в Азия, като изключение правят само тези в Хонконг и Австралия, които са съответно на 9-то и 10-то място в световната класация.

Проучването на Mercer сравнява заплащането на ИТ специалистите в 6 545 компании в 35 страни.

Нивата на заплащане в сектора в световен мащаб се обясняват с ефекта от аутсорсинга, смята Дейвид Ван де Воорт от офиса на Mercer в Чикаго. „Изпълнението на по-ниските длъжности се премества в региони, където талантът е евтин. Позициите, които остават в Западна Европа и САЩ, са по-малко на брой, но по-трудни и сложни“, коментира той.

Проучването показва още, че зависимостта между нивото на опитност и заплащането е различна в различните страни. Големи разлики в заплащането на прохождащи специалисти и такива с опит съществуват в Индонезия, Индия, Бразилия, Чили и Виетнам. В САЩ и много страни от Западна Европа увеличаването на заплащането е по-пропорционално.

Това отразява липсата на йерархия в западните страни, пояснява Дейвид Конрой от Mercer. „В тези държави компаниите трябва да са по-гъвкави, за да привлекат персонал. Там фокусът е повече върху различни схеми на бонуси, докато в страните, където специалистите са по-ниско платени, акцентът остава върху заплащането в брой“, добавя той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още