IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите на междубанковия ни пазар се удвоиха за 10 месеца

Може да има нова вълна от повишение на лихви по отпуснати кредити, след като привличането на паричен ресурс за 1 г. вече струва 6,41%

08:41 | 19.10.07 г.
Лихвите на междубанковия ни пазар се удвоиха за 10 месеца

Тримесечният Софибор се е увеличил от 3,307% на 16 януари на 5,609% към 18 октомври (ръст от 69,6%), а тримесечният Софибид от 2,271% се е увеличил на 4,973% (ръст от 119%), показват данните на БНБ.

12-месечният Софибор се е увеличил до 6,41%.

Според дилър на междубанковия пазар има остър глад за пари. Банките с чуждестранни собственици не предлагат паричен ресурс, защото изпращат всички свободни средства в компаниите майки, които страдат от липса на ликвидност поради ипотечната криза в САЩ.

Друг фактор, дори по-силен от ипотечната криза в САЩ, е повишаването на минималните задължителни резерви от БНБ от 8 на 12%, което се отрази на всички банки и беше повод да повишат лихвените проценти по кредитите си с 0,25 или 0,5 процентни пункта.

Софибор отразява лихвите по офертите продава на паричен ресурс на междубанковия пазар и лихва от 6,41% за период от 12 месеца е по-висока от лихвите по някои ипотечни кредити (простата лихва без таксите по кредита), затова според специалисти можем да очакваме ново повишение на лихвите по ипотечните и потребителските кредити на банките.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още